Aproximativ 400 de companii listate pe piata electronica Rasdaq ar putea trece pe un segment special al pietei reglementate, pentru ca indeplinesc conditiile minime impuse de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a declarat Stere Farmache, presedinte si director general al BVB, citat de NewsIn.

Seful Bursei a spus ca dupa o perioada de tranzitie pe segmentul special al pietei reglementate, acestea ar putea trece la una din cele trei categorii reglementate ale BVB.

"Este nevoie ca Bursa sa faca acest pas pentru ca aceste societati sa devina mai vizibile si este pregatita sa-si asume acest proces din punct de vedere tehnic", a spus Farmache, mentionand ca ideea reorganizarii pietei Rasdaq este avuta in derulare inca din 2006.

"Trebuie sa avem grija de investitorii de pe Rasdaq, pentru ca nu ar fi corect sa-i lasam fara informatii despre companiile listate", a aratat Farmache.

Presedintele Bursei a adaugat ca aceste 400 de societati de pe Rasdaq indeplinesc criteriile minime de capitalizare si vechime de cel putin trei ani care le pot asigura admiterea la categoria a treia a BVB. Pe de alta parte, Farmache a explicat ca, in legatura cu free-float-ul (procentul minim de titluri din totalul actiunilor unei companii ce trebuie tranzactionate la bursa), conditiile sunt mai laxe.

La o conferinta anterioara, unde a vorbit despre listarea Fondului Proprietatea, Farmache a dat ca exemplu compania Petrom, pentru care free-float-ul ar trebui sa fie de 25%, dar este in prezent de doar 7%, deoarece cand este vorba de un emitent important, exista o anumita flexibilitate a regulilor de listare, care poate tine de profitabilitate, lichiditate sau vechime.

In prezent, BVB administreaza doua piete: cea reglementata si piata Rasdaq.

"Segmentul Rasdaq, este mostenit din urma fuziunii cu BER (Bursa Electronica Rasdaq), dar nu este considerat un sistem reglementat de tranzactionare si nu a dobandit deocamdata nici calitatea de sistem alternativ de tranzactionare", a mai spus Farmache.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
1995 - Cum a fost reinfiintata bursa in anii de capitalism ai Romaniei