Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va lansa din 1 iulie doi indici noi, BET Extended Index (BET-XT), care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de titluri, si un indice reprezentativ pentru sectorul energetic (BET-NT), potrivit unei decizii luate de Bursa.
BET Extended Index (BET-XT) este un indice blue-chip, ce contine cele mai lichide titluri, inclusiv cele cinci societati de investitii financiare, si va fi calculat retroactiv incepand cu 1 ianuarie 2007. El va avea o valoare de start de 1.000 puncte, iar ponderea maxima a unui simbol va fi de 15%.

BET-XT va fi compus din titlurile Altur (ALT), Alumil (ALU), Antibiotice (ATB), Biofarm (BIO), BRD-SocGen (BRD), SSIF Broker (BRK), Compa (CMP), Condmag (COMI), Flamingo (FLA), Impact (IMP), Oltchim (OLT), Prodplast (PPL), Rompetrol Well Services (PTR), Rompetrol Rafinare (RRC), Zentiva (SCD), Petrom (SNP), Turbomecanica (TBM), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV) si actiunile celor cinci societati de investitii financiare
(SIF).

Cel de-al doilea indice, BET Energy & Related Utilities Index (BET-NT), este un indice sectorial care urmareste miscarea preturilor a zece actiuni tranzactionate pe piata reglementata a BVB, al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul energetic si utilitatile aferente acestuia.

Indicele BET-NT va avea, de asemenea, o valoare de start de 1.000 puncte si va fi calculat retroactiv de la 1 ianuarie 2007 iar ponderea maxima a unui simbol in acest indice va fi de 30%.

In componenta BET-NT vor intra titlurile Condmag (COMI), Dafora (DAFR), Energopetrol (ENP), Oil Terminal (OIL), Petrol Export-Import (PEI), Rompetrol Well Services (PTR), Rompetrol Rafinare (RRC), Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN).

Ambii indici vor fi ponderati cu capitalizarea companiilor din componenta lor si vor fi ajustati cu factorii de free-float (numarul de actiuni tranzactionate liber in piata) si reprezentare.

Potrivit unui comunicat mai vechi al BVB, va fi adoptata si o noua metodologie de calcul si administrare a indicilor, pentru cresterea transparentei. Astfel, indicii BVB pot deveni activ suport pentru produse derivate si structurate.

Cititi si Brokerii: Noii indici BVB vor fi utili pentru toti investitorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri