Bursa de Valori din Londra (LSE) a anuntat lansarea unei noi platforme pan-europeane de tranzactionare a actiunilor printr-un contract de tip joint-venture cu Lehman Brothers pentru a face fata concurentei care ii erodeaza cota de piata pe segment burselor, relateaza Financial Times.
Aceasta miscare este prima din cadrul strategiei agresive a noului director executive al bursei londoneze, Dame Clara Furse, pentru a combate bursele concurente. Decizia, ce a venit doar la cateva zile dupa ce rivalul NYSE Euronext a cumparat 25% din operatorul bursier din Qatar, va fi vazuta bine de catre investitorii, care au impins actiunile bursei la scaderi de peste 50% in acest an. Bursa londoneza si-a vazut cota de piata erodata pe segmentul de actiunii din Marea Britanie de catre alte platforme de tranzactionare, cum ar fi Chi-X care ofera o executie mai rapida a tranzactiilor.

LSE este amenintata si de lansarea, in luna septembrie a acestui an, a Turquoise, o platforma multilaterala de tranzactionare sustinuta de o banca de investitii, precum si construirea platformei BATS, din SUA, si a unei platforme pan-europene a NASDAQ OMX.

Lansarea unei proprii platforme de tranzactionare multilaterale a bursei londoneze, numita Baikal - dupa cel mai adanc lac din lume - este o recunoastere a faptului ca pietele de capital trebuie sa fie rapide pentru a atrage o lichiditatea cat mai mare de la clientii care tranzactioneaza folosind strategii algoritmice de plasament. Acesti traderii sunt cei care aduc lichiditati bune pe cele mai mari burse de valori din lume si platforme de tranzationare multilaterale.

Bursa londoneza a pierdut in fata concurentei sale si din cauza faptului ca a intrat pe segmentul bursier “intunecat” – un segment de piata prin care bancile, fondurile de hedging si investitorii institutionali pot tranzactiona participatii mari in secret, departe de ochii publicului, evitand astfel riscul descoperirii strategiei lor sau a faptului ca vor sa influenteze pretul unei actiuni. Miscarea pe care a facut-o alaturi de Lehman presupune si un astfel de segment.

LSE a anuntat ca platforma Baikal va oferi clientilor un serviciu de tranzactionare de neegalat pentru actiunile europene, fiind prima bursa care a combinat inovatia lichiditatii segmentului bursier “intunecat” cu sofisticata functionalitate a tranzactiei algoritmice. Noul serviciu va oferi acces deschis si egal catre instrumente financiare din 14 tari europene prin 22 de posibilitati de tranzactionare.

De asemenea, LSE se afla in discutii alaturi de Lehman cu o alta banca de invetsitii pentru a aduce noi partenerii in cadrul acordului, care va oferi o “suita de diferite produse”, conform unei surse citate de Financial Times.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri