Aceasta miscare este prima din cadrul strategiei agresive a noului director executive al bursei londoneze, Dame Clara Furse, pentru a combate bursele concurente. Decizia, ce a venit doar la cateva zile dupa ce rivalul NYSE Euronext a cumparat 25% din operatorul bursier din Qatar, va fi vazuta bine de catre investitorii, care au impins actiunile bursei la scaderi de peste 50% in acest an. Bursa londoneza si-a vazut cota de piata erodata pe segmentul de actiunii din Marea Britanie de catre alte platforme de tranzactionare, cum ar fi Chi-X care ofera o executie mai rapida a tranzactiilor.

LSE este amenintata si de lansarea, in luna septembrie a acestui an, a Turquoise, o platforma multilaterala de tranzactionare sustinuta de o banca de investitii, precum si construirea platformei BATS, din SUA, si a unei platforme pan-europene a NASDAQ OMX.

Lansarea unei proprii platforme de tranzactionare multilaterale a bursei londoneze, numita Baikal - dupa cel mai adanc lac din lume - este o recunoastere a faptului ca pietele de capital trebuie sa fie rapide pentru a atrage o lichiditatea cat mai mare de la clientii care tranzactioneaza folosind strategii algoritmice de plasament. Acesti traderii sunt cei care aduc lichiditati bune pe cele mai mari burse de valori din lume si platforme de tranzationare multilaterale.

Citeste si:

Bursa londoneza a pierdut in fata concurentei sale si din cauza faptului ca a intrat pe segmentul bursier “intunecat” – un segment de piata prin care bancile, fondurile de hedging si investitorii institutionali pot tranzactiona participatii mari in secret, departe de ochii publicului, evitand astfel riscul descoperirii strategiei lor sau a faptului ca vor sa influenteze pretul unei actiuni. Miscarea pe care a facut-o alaturi de Lehman presupune si un astfel de segment.

LSE a anuntat ca platforma Baikal va oferi clientilor un serviciu de tranzactionare de neegalat pentru actiunile europene, fiind prima bursa care a combinat inovatia lichiditatii segmentului bursier “intunecat” cu sofisticata functionalitate a tranzactiei algoritmice. Noul serviciu va oferi acces deschis si egal catre instrumente financiare din 14 tari europene prin 22 de posibilitati de tranzactionare.

De asemenea, LSE se afla in discutii alaturi de Lehman cu o alta banca de invetsitii pentru a aduce noi partenerii in cadrul acordului, care va oferi o “suita de diferite produse”, conform unei surse citate de Financial Times.