[update] Bursa stagneaza la mijlocul sedintei

Indicele BET a coborat cu 2,44% si a inchis la 6.438,02 puncte, un nivel minim al ultimilor doi ani, in timp ce indicele BET-FI a pierdut 3,86%, pana la 46.824,18 puncte, valoare foarte scazuta, nemaiatinsa din septembrie 2006. BET-C a pierdut tot 2,44% si a ajuns la 4.612,93 puncte. Radu Taranu, trader la Intercapital Invest a explicat, pentru Wall-Street, ca deprecierea a fost influentata de evolutia indicilor europeni care au inregistrat corectii semnificative in BET-FI a facut un nou minim pentru ultimul an, “scaderile din maximul istoric fiind de peste 50%, o evolutie putin anticipata acum 12 luni”.

“Multe vanzari au fost facute pe panica, investitorii vanzand direct in bid in momentul in care au vazut ca nivelul suport facut de minimele anterioare nu au tinut. BET s-a corectat ceva mai usor ieri, doar cu 2,44%, principala contributie avand-o TLV la acest declin, insa pe toate componentele indicelui s-a observat o presiune crescuta la vanzare. Pentru sedinta de astazi este posibil sa vedem noi corectii pe indicii bursieri insa de amploare mai redusa” , a explicat Taranu.

Lichiditatea mare de ieri a fost data de dealul cu Policolor, in valoare de 101 milioane de lei. Scazand acesta din valoarea totala a tranzactiilor, rulajul BVB a fost de 32 de milioane de lei. In sedinta de tranzactionare doar 4 emitenti au crescut, cea mai mare apreciere fiind de 3,13%, pentru Turism Felix.

Bursele externe continua sa dicteze tendinta BVB

Principalul factor determinant al scaderilor a fost influenta psihologica venita de pe bursele straine. “Inca de la inceputul saptamanii oamenii s-a uitat pe bursele externe, care s-au apropiat foparte mult de minimele din ultimele luni. Dar se pare ca in sedinta de ieri investitorii si-au pierdut rabdarea si au inceput sa vanda”, a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Citeste si:

Scaderile importante de ieri au coincis cu reducerea dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala. “Nu cred ca decizia BNR a afectat in vreun fel. Aceasta era oarecum asteptata de catre analisti si impactul pe piata de capital a fost nesemnificativ. Factorul principal a fost evolutia burselor externe, care au inregistrat zile la rand deprecieri semnificative”, crede Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

In schimb, traderul Marcel Marcu, KD Capital Management spune ca principalii factori care eu determinat evolutia BVB au fost corelarea cu bursele externe dar si decizia BNR de majorare a dobanzii de politica monetara, desi intr-o masura mai mica.

“Pe termen scurt, evolutia bursei va fi determinata de ce vor face indicii externi. Daca acestia nu vor face nimic, o sa ne intoarcem. Daca vor scadea, directia BVB va fi clar in jos”, a mai declarat Ciubotaru.

Titlurile Bancii Transilvania au avut cea mai mare lichiditate din piata, de 3,33 milioane lei, si s-au ieftinit cu 4,81%, la 0,376 lei, in timp ce actiunile SIF Moldova s-au depreciat cu 3%, la 1,94 lei, pe un rulaj de 2,89 milioane lei. Actiunile SIF Oltenia au captat a treia lichiditate din piata, de 2,69 milioane lei, si au inchis sedinta in depreciere cu 2,55%, la pretul de 2,68 lei/actiune, urmate de titlurile BRD care s-au ieftinit cu 1,56%, la 18,90 lei.

Schimburile cu actiuni Petrom au insumat 2,11 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 1,94%, la 0,456 lei, in timp ce actiunile SIF Muntenia s-au depreciat cel mai mult de pe sectorul societatilor de investitii, cu 5,13%, la 1,48 lei, in urma unor schimburi de 1,7 milioane lei. BCC si-a pierdut aproape tot castigul de miercuri, avand cea mai mare depreciere din piata, de aproape 15%.