Scaderea pietei de capital va avea un efect negativ asupra pietei de asigurari unit linked, cu componenta investitionala, prin diminuarea rentabilitatii activelor plasate in actiuni ale companiilor listate, sustine Banca Nationala a Romaniei in al treilea raport asupra stabilitatii financiare.

"Principalele riscuri ce pot dezvolta anumite tensiuni pe piata asigurarilor sunt cresterea ratei daunelor pentru asigurarile generale si contractia pietei autohtone de capital, cu efect negativ asupra rentabilitatii portofoliului de active mobiliare pentru asigurarile de viata", se arata in raport.

La produsele de tip unit-linked, companiile plaseaza in fonduri de investitii o mare parte din prima platita, dar riscul investitional apartine clientului, intrucat acesta este cel care decide in care dintre fonduri isi plaseaza banii. Clientul mai decide si nivelul ponderii investite din prima de asigurare, cu conditia sa ramana o anumita suma care sa acopere prima de asigurare de viata.

Profitabilitatea companiilor de asigurari deriva din gestionarea adecvata a riscurilor aferente activitatii de subscriere, precum si a plasamentelor investitionale, se mai arata in raport.

Potrivit datelor BNR, avansul pietei de capital din ultimii ani si necesitatea diversificarii portofoliilor cu instrumente cu risc scazut au determinat cresterea ponderii valorilor mobiliare si a titlurilor de stat in totalul activelor, ce acopera rezervele tehnice nete.

Expunerile companiilor de asigurari pe pietele interne - mobiliara si imobiliara (cele mai afectate piete in plan extern) sunt relativ scazute, iar randamentele superioare obtinute din aceste investitii in anii anteriori pot absorbi eventualele deprecieri, se mai arata in raportul bancii centrale.

In plus, companiile de asigurari de viata investesc pe termen lung, anticipand si posibile corectii pe pietele financiare in perioada de derulare a contractelor, si transfera riscul de piata clientilor in cazul produselor unit-linked.

In ce priveste asigurarile generale, asiguratorii si-au redus investitiile in titluri de stat in favoarea depozitelor bancare si a valorilor mobiliare. Prin urmare, nivelul de risc al portofoliului de investitii financiare a crescut, insa ponderea scazuta a valorilor mobiliare si soliditatea sistemului bancar autohton mentin un grad de siguranta ridicat pentru activele ce acopera rezervele tehnice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Croitoru-BNR: Cresterea taxelor acum ne-ar infunda in caz de recesiune