Pozitia puternica a Bursei de Valori din Varsovia (WSE) in Europa Centrala si de Est a fost lovita de performantele foarte slabe ale indicilor sai in primele sase luni din 2008. Preturile minime ale actiunilor au pornit speculatiile despre un val de consolidare, iar titlurile listate s-ar putea deprecia in continuare pana la sfarsitul anului, dar analistii afima ca bursa si-ar putea reveni ulterior, informeaza Warsaw Business Journal.
Fondata in 1991 cu doar cinci actiuni, WSE a crescut in ultimii ani, devenind o piata de capital importanta din Europa cu aproape 365 de titluri listate. Cele 81 de oferte initiale publice de anul trecut au plasat bursa poloneza pe primul loc din regiunea Europei Centrale si de Est si pe a doua pozitie de pe continent in privinta numarului de IPO-uri. WSE este, de asemenea, si prima din regiune din punctul de vedere al capitalizarii, care a urcat la 231,4 miliarde de euro.

Bursa poloneza vrea sa atraga noi companii straine

“Bursa de Valori din Varsovia este cea mai mare piata bursiera dintre cele ale membrilor Uniunii Europene. In ciuda istoriei sale relativ scurte, am reusit sa cream o piata puternica, stabila si eficienta pentru a atrage investitorii si noi companii”, a declarat Ludwik Sobolewski (foto), presedintele bursei.

Pentru a-si fortifica pozitia regionala, operatorul bursier polonez isi dezvolta strategii pentru a atrage noi jucatori pe piata si sa-si creasca valoarea capitalizarii. Companiile mari straine sunt, in principal, tinte de grup pentru bursa. “Avem listate 25 de companii straine pana in acest moment si altele asteapta sa-si faca intrarea. Piata noastra continua sa fie atragatoare pentru companii, inclusiv pentru cele internationale. Acest lucru ne ofera un avantaj fata de alte burse concurente, mai puternice si cu o istorie mai mare decat a celei din Varsovia”, a adaugat presedintele WSE.

Sobolewski a mai afirmat ca argumentul principal pentru ca o companie straina sa se listeze in Varsovia este stabilitatea si diversitatea bazei sale de investitii, care include, de asemenea, fonduri de investitii si investitori individuali. Pentru a atrage si mai multe companii straine, WSE a lansat, anul trecut, un acord cooperativ cu furnizorul ucrainean de servicii financiare, Millennium Capital, pentru a incuraja firmele din Ucraina sa se listeze pe bursa de la Varsovia. Operatorul si-a deschis chiar un biroul reprezentativ in Kiev luna trecuta.

Scaderile de la WSE a “impins” investitorii catre exit

In ciuda acestor succese, bursa poloneza a devenit un loc neospitalier in ultimele cateva luni. Indicele general al pietei, WIG, a scazut la 41.519,13 puncte in data de 27 iunie in acest an fata de 55.521,39 puncte din prima sedinta de tranzactionare de la inceputul anului si fata de 65.609,18 puncte in 27 iunie anul trecut. Indicele blue-chips-urile, WIG20, se afla intre timp, la 2.598,81 puncte, considerabil mai jos decat in 2 ianuarie – 3.421,25 puncte - si fata de acum un an - 3.720,34 puncte. Drept urmare, destule companii si-au amanat ofertele publice initiale, iar investitorii si-au lichidat pozitiile pentru a-si marca pierderile.

“Sentimentul general pe care bursa poloneza il lasa este cel de dezamagire. Putem observa cum unii investitorii isi transfera capitalurile in instrumente financiare mai sigure”, a declarat, pentru Warsaw Business Journal, Roland Paszkiewicz, analist-sef in cadrul casei de brokeraje CDM Pekao.

Boguslaw Tazbirek, directorul departamentului de analiza in cadrul companiei de brokeraj Polonia NET, atesta, de asemenea, climatul de investitii neprielnic. “Riscurile legate de investitii au crescut atat la nivel global cat si in Polonia”, afirma acesta.

Piata bear a descurajat investitorii individuali sa tranzactioneze pe bursa, fapt ce a redus o treime din profitul anual al WSE in 2007, o cifra ce ajunge la 40,2 miliarde de euro. Potrivit lui Piotr Cieslak, vicepresedinte al Asocietiei Investitorilor Individuali din Polonia, lunile recente i-a obligat pe unii investitori sa isi realoce fondurile in depozite bancare. “Chiar si in aceste situatii, o retragere masiva de capitalurile detinute de investitorii individuali nu va avea loc”, a tinut sa mentioneze acesta.

Desi criza ar putea parea dramatica, expertii sunt de acord ca nimic nu iese din tiparul normalului. Conform spuselor lui Rafal Tuzimek, partener-manager al firmei de consultanta financiara Navigator Capital, situtia reflecta un ciclu natural al pietei de capital. “Bursa din Varsovia se misca in sens ciclic si conectat de situatia internationala”, adauga acesta. Presedintele Bursei sustine spusele acestuia: “Cresterile si scaderile fac parte din viata normala a unei piete de capital”.

Investitorii novici, au fost primii care au renuntat

Supraevaluarea unui numar de noi companii in anul precedent in timpul unei piete bull a fost unul dintre principalii catalizatori ai problemelor curente ale WSE, sustin analistii. “Multe companii au fost supraevaluate si au inregistrat scaderi importante a preturilor la actiuni, in special in sectorul dezvoltatorilor imobiliari”, a declarat vicepresedintele Asociatiei Investitorilor.

Inflatia in crestere si costurile cu forta de munca, impreuna cu aprecierea monedei nationale, zlotul polonez, – care a oprit exportul a multor companii listate la bursa – au contribuit la pierderile de pe piata bursiera. O reactie panicata a unui grup larg de investitori individuali neexperimentati a creat, de asemenea, probleme la bursa. “Multi dintre acesti jucatori au fost tentati sa cumpere pe piata in crestere de anul trecut, dar nu au avut puterea necesara pentru a accepta gradul de risc ridicat”, a explicat Cieslak.

Chiar si presedintele bursei, Sobolewski, a realizat ca lipsa de experienta este daunatoare. “As putea spune ca investitorii s-au panicat. Acest fapt s-a datorat in principal unei lipse de intelegere a mecanismului economic al bursei”, a conchis acesta.

O alta problema, care pana acum s-a observat ca nu a avut un impact prea puternic asupra bursei poloneze, este incetinirea cresterii economice mondiale, insa analistii se asteapta ca aceasta incetinire sa fie de lunga durata.
In momentul de fata, piata de capital poloneza este, in mare, condusa de cererea interna, astfel ca ramane relativ independenta fata de pietele international. “Pe de alta parte, economia poloneza este dependenta de economia germana si de materialele brute, iar situatia aceasta devine un pic dificila. Chiar daca cresterea economica din Polonia se va incetini, aceasta isi va reveni repede”, noteaza analistul de la Navigator Capital.

Nici platforma alternativa, NewConnect, nu o duce bine

Piata NewConnect, platforma alternativa de tranzactionare a Bursei de Valori din Budapesta pentru companiile mici si riscante, dar cu potential mare de crestere, a intampinat si ea dificultati. Desi pe acest segment sunt listate 50 de companii de la lansarea din august 2007 – si care genereaza o lichiditate de 71,3 milioane de euro pentru aceste societati – multe dintre acestea si-au redus semnificativ pretul actiunilor. Liderul de pe piata alternativa, producatorul de alcool Viaguara si-a vazut actiunile depreciindu-se cu 94% de la inceputul anului. Potrivit analistilor, principal problema a segmentului NewConnect este lichiditatea scazuta. Acest fapt descurajeaza un numar important de investitori potentiali sa investeasca aici. Totusi, daca piata principala va inregistra o revenire de trend, aceeasi evolutia o va avea si piata alternativa.

Intre timp, starea bursei poloneze a fost data de noile oportunitati de preluari si achizitii, spun unii experti. “Perioada de consolidare se aproprie”, sustine analistul Navigator Capital. “Exista companii foarte atractive si profitabile pe bursa care pot fi preluate”, precizeaza analistul sef de la Polonia Net, care mai adauga ca preluarile ar putea fi facute de catre fondurile de investitii de pensii si de catre companiile mari. Acest lucru se poate intampla cel mai probabil spre sfarsitul anului: “Fondurile de investitii vor avea atunci un aflux important de capital”, a mai acesta.

“Preturile actiunilor nu au scazut asa de mult pentru a fi considerate atractive, in special, de investitorii straini, dar incetinirea cresterii economiei mondiale ar putea impedica firmele internationale sa investeasca”, afirma Paszkiewicz de la CDM Pekao.

Privatizarile unor companii detinute de stat, care urmeaza sa aiba loc, ar putea atrage atentia investitorilor straini, iar WSE ar putea vedea scaderi si mai mari. “Nu este momentul unui cautarii foarte optimiste de companii pentru crearea unui portofoliu de investitii”, a daugat Pekao Paszkiewicz.

Scaderea pietei este asteptata sa continue, chiar daca unii analistii sugereaza ca din toamna s-ar putea inregistra o schimbare de trend. Alte voci sunt, insa, mai precaute, lasand sa se inteleaga ca o intoarcere pe termen lung nu se intrevede prea curand.

“Este imposibil de prezis schimbarile de trend. Sunt tot atatea previziuni cati analisti bursieri exista. Ceea ce este cert este ca soarele va straluci din nou dupa trecerea furtunii”, incheie analistul de la Navigator Capital.

Chiar daca se va incheia curand sau nu, in timpul acestei crize se va vedea exit-ul investitorilor individuali mici. “Investitorii care reactioneaza emotional vor fi cei care vor pleca, in timp ce investitorii cu o mai mare experienta vor ramane”, explica vicepresedintele Asociatiei Investitorilor. Cieslak a mai spus ca societatile care au fost afectate de crizele anterioare din 1994 si 2000 vor avea o evolutie mai buna. Acesta considera ca sectorul companiilor de electronice, energie si din domeniul minier au perspective bune.

Desi cateva IPO-uri au fost amanate sau anulate, numarul companiilor care vor debuta la WSE in acest an nu va fi mai mic decat cel care era prognozat, potrivit lui Sobolewski. “Nu ma astept la schimbari in prognozele noastre legate de faptul ca vom avea 60-70 noi companii pe bursa in acest an. De asemenea, nu ma astept o revenire la maximele din 2007. In schimb piata din Polonia are nevoie de o crestere stabila si sustenabila”, considera presedintele WSE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri