Gratiela Iordache: Comisioanele mari percepute de CNVM descurajeaza investitorii sa joace la Bursa

Comisioanele ridicate percepute de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) descurajeaza jucatorii locali sa investeasca pe piata romaneasca de capital, a spus Gratiela Iordache, membru in Comisia pentru Buget, Finante, si Banci a Camerei Deputatilor.

"Investitorii locali nu au incredere in piata romaneasca de capital, pentru ca suntem una dintre cele mai scumpe piete in ceea ce priveste comisioanele. Pentru a impulsiona investitorii avem nevoie de stimuli, cum ar fi listarea titlurilor de stat si reducerea comisioanelor percepute de CNVM", a declarat, citata de NewsIn, Gratiela Iordache.

Ea a atras atentia ca reducerea comisioanelor este un element esential in cresterea apetitului investitorilor pentru piata de capital.

Spre deosebire de CNVM, care a operat ultima reducere a comisioanelor anul trecut, actionarii BVB au hotarat in 19 mai reducerea cu 10% a comisioanelor de tranzactionare pentru ofertele publice si au aprobat reducerea cu inca 5% in cazul in care lichiditatea medie zilnica a Bursei va atinge 16 milioane euro.

Hotararea de a reduce comisioanele a venit in urma estimarii ca valoare medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni pe pietele administrate de BVB va ajunge la 14 milioane euro. Reducerea comisioanelor va fi aplicata pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare si cumparare si pentru tranzactionarea obligatiunilor si a drepturilor de preferinta.

In 2008, pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare BVB nu va percepe comision de cumparare. De asemenea, va oferi scutiri de la plata tarifului de procesare pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor si drepturilor, precum si in cazul admiterii si mentinerii la tranzactionare a titlurilor de stat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri