Sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti s-a desfasurat in aceeasi nota ca si celelalte din ultima perioada, cu scaderi pe majoritatea emitentilor si lichiditate modesta. Toti indicii au suferit deprecieri, cea mai importanta fiind pentru BET-FI, cu -3,52%, pe fondul unei lichiditati scazute, de 8,2 milioane de euro.

Specialistii consulati de Wall-Street vorbesc in continuare de corelarea pietei romanesti cu bursele externe si de prezenta unui numar mare de speculatori.

“Asistam in continuare la o corelatie buna cu pietele straine. In plus, piata este dominata de speculatori. Desi preturile sunt bune, investitorii de portofoliu prefera sa astepte, din cauza conditiilor internationale (pretul petrolului mare, inflatie in crestere). In schimb, pentru speculatori nu conteaza indicatorii fundamentali ai unui emitent, ei nu vor decat sa tranzactioneze pentru a face profit. Justificari fundamentale nu exista pentru aceste scaderi”, a declarat Gabriel Necula, broker la prime Transaction.

Indicele BET a coborat cu 1,75%, pana la 6.231 puncte, in timp BET-C a pierdut 1,73%, pana la 4.493,81 puncte. Indicele BET-XT s-a depreciat cu 2,24%, la 682,44 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 companii energetice listate la Bursa, a afisat o scadere cu 1,32%, la 807,05 puncte.

“Emitentii au ajuns intr-o zona de puternic oversold, dupa scaderi de peste 50%, cele mai drastice din ultimii ani, astfel incat un rebound tehnic este oricand posibil”, a explicat Radu Taranu, trader la Intercapital Invest.

Scaderea SIF3 a duc BET-FI intr-o zona periculoasa

Societatile de Investitii Financiare realizeaza a patra sedinta consecutiva de depreciere in aceasta saptamana, - 3,18%. “Scaderea din ultimele 4 zile este de peste 10%, corectia de azi fiind influentata in principal de corectia drastica inregistrata de SIF Transilvania”, crede Taranu.

SIF3 a pierdut -9,02%, motivul fiind decizia CNVM de a debloca actiunile aferente majorarii de capital. “Probabil se va simti o presiune suplimentara pe vanzare, dupa cum se vede in tendinta generala a pietei.este posibil sa asistam si la alte scaderi pe acest emitent”, a explicat Necula.

“Ramane de vazut la ce nivel se va stabiliza SIF3, inchiderea de azi fiind foarte aproape de pragul psihologic de la 1 RON/actiune. Evolutia SIF Transilvania in perioada imediat urmatoare va avea un impact semnificativ asupra BET-FI, acesta fiind intr-o zona foarte periculoasa, usor peste pragul psihologic de la 40.000 de puncte”, a mai spus traderul de la Intercapital.

Titlurile Bancii Transilvania s-au ieftinit cu 3,01%, la 0,354 lei, pe un rulaj de 3,46 milioane lei. Schimburile cu actiuni BRD au insumat 2,37 milioane lei, iar cotatia titlurilor a coborat cu 0,53%, la 18,80 lei, in vreme ce actiunile SIF Oltenia au stagnat la 2,57 lei, pe o lichiditate de 2,14 milioane lei. Cotatia titlurilor SIF Moldova a scazut cu 2,13%, in urma unor schimburi de 2,13 milioane lei, in timp ce actiunile Petrom s-au depreciat cu 2,13%, la 0,46 lei, pe o lichiditate de 1,9 milioane lei. Pretul actiunilor SIF4 a coborat cu 2,92%, la 1,33 lei, in vreme ce titlurile SIF Banat-Crisana s-au depreciat cu 1,55%, la 1,91 lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Seful bursei vrea sa vada populatia in piata de capital anul acesta
Setari Cookie-uri