Erste: BVB poate ajunge cea mai atractiva piata din ECE in 2009

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea sa ajunga in 2009 cea mai atractiva piata din Europa Centrala si de Est (ECE), daca statul va respecta programul anuntat pentru listarea Fondului Proprietatea si a unor companii din sectorul utilitatilor, arata o analiza a Erste Bank.

Cea mai importanta oferta este cea a Fondului Proprietatea, prin care Ministerul Economiei si Finantelor ar trebui sa listeze la Bursa cel putin 10% din titlurile acestuia.

"Avand in vedere ca valoarea reala a fondului se cifreaza in jurul a 6 miliarde euro, listarea va avea un impact considerabil asupra gradului de investitii din piata de capital din Romania", potrivit analistilor Erste Bank.

In prezent, valoarea de piata a actiunilor liber tranzactionabile pe BVB (free-float) este de 7 miliarde euro.
Pe langa listarea Fondului Proprietatea, in 2009, sunt asteptate ofertele publice si pentru Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Romtelecom, Tarom si Aeroportul Henri Coanda. Analistii Erste considera ca ofertele publice initiale (IPO) lansate in 2006 si 2007 dovedesc ca un emitent poate atrage usor peste 50 milioane euro de pe Bursa de la Bucuresti.

Specialistii bancii austriece estimeaza ca, daca cele sapte listari anuntate vor avea loc, lichiditate medie zilnica a BVB va creste la 45 milioane euro, pana in 2010, in timp ce Bursa de Valori Bucuresti tinteste un nivel de 100 milioane euro, se mai arata in raportul Erste.

Din 2004 pana in prezent, pe BVB au avut loc zece oferte publice initiale, cu o valoare totala de 159 milioane euro. Opt oferte s-au incheiat cu suprasubscriere, una dintre ele a fost subscrisa integral, in timp ce una singura a fost subscrisa in proportie de numai 42%.

Cea mai importanta listare a fost cea a Transgaz Medias, care s-a desfasurat anul trecut pe BVB si care a avut o valoare de 64,3 milioane euro. IPO-ul Transgaz a fost suprasubscris de 28 de ori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri