Fondul Proprietatea si-a marit numarul de actionari privati

Numarul de actionari privati ai Fondului Proprietatea a crescut de la 2.113, la ultima raportare din luna iunie, pana la 2.207 in prezent, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a crescut cu 1,27 puncte procentuale pana 18,97%.

La ultima raportare facuta de Fond, in 9 iunie, numarul actionarilor persoane private era de 2.113, iar detinerea acestora era de 17,7% din capitalul social al Fondului.

La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane private ai Fondului Proprietatea ajunsese la 3.028, iar actiunile lor aveau o pondere de 11,26% din capitalul social.

SIF Muntenia (SIF4) a anuntat, in 6 iunie, ca a cumparat un pachet de actiuni ale Fondului Proprietatea, pentru suma de 2,4 milioane lei.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,2 miliarde lei (circa 4 miliarde euro).

In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile in mod direct, fara sa mai fie nevoie sa astepte listarea acestuia la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea. Fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii, facute la jumatatea saptamanii trecute de conducerea Fondului, dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.

Profitul net al Fondului Proprietatea a crescut anul trecut de 4,3 ori, pana la 313,1 milioane lei (circa 93,8 milioane euro), pe seama unei cifre de afaceri de peste 400 milioane lei, de aproape cinci ori mai mare decat cea din 2006, au anuntat, saptamana trecuta, reprezentantii Fondului.

Fondul Proprietatea a obtinut, in 2007, venituri totale din activitatea curenta de 410,53 milioane lei, din care 203,16 milioane lei - venituri din dividende, 30,86 milioane lei - venituri din dobanzi, 129,62 milioane lei - venituri din provizioane, 46,81 milioane lei - venituri din diferente de curs valutar. Fondul a obtinut si alte venituri, de 64 milioane lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri