In primul semestru din 2008, volumul de transfer de pe piata Sibex a reprezentat aproximativ 54% din totalul aferent intreg anului trecut. In aceasta perioada s-au incheiat 1.874.580 contracte futures si options cu o valoare a de 5,38 miliarde lei, informeaza un comunicat remis de Bursa sibiana.
Media zilnica a numarului de contracte a fost de 15.117 iar cea a valorii de 43,4 milioane. Valoarea transferurilor exprimata in lei realizata in primul semestru pe piata sibiana la termen este in aceste conditii cu aproape 4,5 % mai mare fata de valoarea cumulata rulata in aceeasi perioada in piata BVB si Rasdaq unde totalul s-a ridicat la 5,15 miliarde lei. Comparativ cu valoarea rulajului realizat doar pe piata BVB, valoarea transferurilor Sibex este cu 22,7 % mai mare, au mai informat reprezentantii institutiei.

Segmentul financiar, cel mai lichid

In semestrul I, pe bursa din Sibiu, cele mai cautate produse au fost derivatele de pe segmentul financiar unde a predominat interesul pentru simbolurile ce au ca activ suport actiunile SIF 2 si SIF 5. S-a remarcat apoi sectorul derivatelor valutare datorita perechii RON/EURO unde s-a resimtit efectul pozitiv al introducerii activitatii de market-making, informeaza comunicatul. S-a mai detasat sectorul petrolier prin simbolul DESNP, cresterea lichiditatii acestuia fiind datorata de asemenea prezentei formatorului de piata. Cele mai lichide derivate au fost DESIF 2 cu 966.484 contracte, cu o valoare a rulajului de 2,54 miliarde lei, pe fondul unui numar total de 138.639 de tranzactii.

Pe locul doi s-au clasat DESIF 5 cu 829.661 contracte. Suma echivalenta rulajului DESIF 5 a fost de 2,75 miliarde lei fiind mai mare comparativ cu cea consemnata pe DESIF 2 datorita pretului mai ridicat al actiunilor. Pe locul trei s-au clasat derivatele pe cursul valutar RON/EURO cu 20.422 contracte incheiate din 3601 tranzactii, avand o valoare de 75,7 milioane lei.

SSIF Broker domina topul intermediarilor

Broker Cluj a ocupat prima pozitie in topul caselor de brokeraj active in primele sase luni ale anului pe piata instrumentelor financiare derivate a Bursei din Sibiu, dupa numarul de contracte incheiate, urmata de Vanguard si Estinverst, potrivit clasamentului publicat de bursa sibiana. Broker Cluj a intermediat in intervalul ianuarie-iunie tranzactii cu aproape 604.000 contracte futures si options la Bursa din Sibiu. Pe locul al doilea in top, s-a plasat Vanguard Bucuresti, cu 466.850 contracte intermediate, urmat de Estinvest Focsani, cu 324.300 contracte, si de Eastern Securities, cu 297,700 contracte. BT Securities a ocupat locul al cincilea in topul intermediarilor, cu 236.150 contracte, urmat de Intercapital Invest, cu 226.550 contracte.

In primul semestru din 2008, activitatea intermediarilor prezenti pe piata Sibex s-a finalizat cu incheierea a 1,87 milioane contracte futures si options, cu o valoare totala de 5,38 miliarde lei. Astfel, rulajul din primele sase luni ale anului in curs a avut o pondere de circa 54% din rulajul total al anului trecut. Media zilnica a contractelor incheiate la Bursa din Sibiu, in intervalul ianuarie-iunie, este de 15.117 contracte, valoarea medie a acestora insumand 43,4 milioane lei.

Cele mai cautate derivate in primul trimestru au fost cele avand ca activ suport actiuni SIF Moldova si SIF Oltenia. Derivatelor pe cursurile valutare si cele pe actiuni Petrom s-au mentinut de asemenea in atentia investitorilor in aceasta perioada. Pe derivativele DESIF 2 au fost incheiate 966.484 contracte in valoare totala de 2,54 miliarde lei. DESIF 5 au facut obiectul a 829.661 contracte incheiate in valoare de 2,75 miliarde lei, urmate de cele pe cursul valutar lei/euro, cu 20.422 contracte avand o valoare de 75,7 milioane
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri