Listarea la bursa a Nuclearelectrica este prevazuta pentru 2009, cu pana la 15% din actiuni, aceasta listare fiind si o modalitate pentru finantarea proiectelor unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, conform declaratiilor directorului general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.
"Listarea pe bursa a Nuclearelectrica este prevazuta pentru 2009, cu pana la 15% din actiuni. Vedem listarea la bursa si ca pe o modalitate pentru finantarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda", a declarat, citat de NewsIn, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, in cadrul unui seminar pe teme economice la Costinesti. Potrivit acestuia, pe timpul noptii, 50% din energia consumata in Europa este produsa de centralele nucleare, insa exista o limitare a rezervelor nucleare.

Teodor Chirica a mai spus ca Nuclearelectrica va detine 51% din actiunile societatii de proiect care va construi unitatile 3 si 4 de la Cernavoda.

"Nuclearelectrica urmeaza sa detina 51% din entitatea care va finaliza si exploata cele doua unitati, urmand sa primeasca o cota similara din energia produsa. Participarea de 51% se va acoperi direct de Nuclearelectrica, precum si prin participarea statului roman, ca actionar principal, la majorarea capitalului social al societatii, prin alocarea de sume din Fondul national de dezvoltare, cu respectarea dreptului de subscriere/preferinta al celorlalti actionari, in mod proportional fata de cota de capital social detinuta. Se are in vedere acordarea de garantii de stat pentru Nuclearelectrica, in conditiile legii", a mai spus directorul general al companiei.

Anterior, pe 12 iunie, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, declara ca Nuclearelectrica nu se va lista la bursa in 2008, in conditiile in care procesul nu a fost inca demarat, iar pentru o oferta publica initiala de acest tip este nevoie de sase pana la noua luni.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat la 14 decembrie 2007 ca in 2008 urmeaza sa fie listate pe bursa cate 10% din actiunile Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica, listari ce fac parte din Strategia energetica a Romaniei. Intre timp, listarea Romgaz a fost amanata pentru 2009, iar cea a Hidroelectrica a fost blocata.

Nuclearelectrica a fost infiintata in 1998 si detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune in 2015, cu o putere instalata asemanatoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri