MSCI World, indicele global pentru actiunile din tarile dezvoltate, care a intrat intr-o perioada dominanta de scaderi in cursul saptamanii trecute, ar putea sa isi continue deprecierea catre cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, daca ar fi sa ne luam dupa istoria sa.
Indicele a 1.742 de companii din 23 de piete de capital a pierdut 1,1% in ultima zi a saptamanii trecute si a pierdut din luna octombrie a anului trecut 20%, informeaza Bloomberg. O scadere de inca 14% ar putea avea loc conform cu pierderile medii a celor sapte piete bear de la inceperea tranzactionarii indicelui in 1969, potrivit datelor compilate de Birinyi Associates Inc. si Bloomberg.

Actiuni de pe toate bursele inregistreaza pierderi de sase saptamani consecutiv - cea mai lunga perioada din octombrie 2002 - in timp ce pierderile si diminuarile activelor bancilor, pe fondul crizei creditelor, depasesc 400 de miliarde de dolari, pretul la petrol este in crestere, iar ingrijorarile legate de sanatatea financiara a creditorilor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac au redus valoarea acestor titluri cu peste 60%. Companiile incluse in Indicele Standard & Poor 500 vor raporta o pierdere de 14% a rezultatelor financiare pe al doilea trimestru, potrivit estimarilor analistilor.

“Este putin probabil ca bursele sa fi atins cele mai scazute nivele.
In urmatoarele luni, vom vedea stiri rele legate de cresterea economica, profituri si inflatie, iar ingrijorarile legate de sectorul financiar, cel mai probabil, vor persista”, a declarat Tony Dolphin, director de strategii in cadrul societatii Henderson Global Investors din Londra, care supervizeaza 125 miliarde de dolari.

Deprecierea MSCI World a durat 257 de zile calendaristice. In cele sapte piete bear precedente, indicele a inregistrat o scadere medie de 31% fata de nivelul maxim atins in urma cu 391 de zile, conform datelor din partea companiei de cercetare Birinyi Associates.

O pierdere similara va trimite indicele la un nivel mai scazut cu 1.160 puncte, aproape de cotatia din 8 iulie 2005. Indicele a urcat cu 64% de la minimul anterioarei piete bear de 703.70 puncte din 9 octombrie 2002.

Piata bull din ultimii cinci ani, care s-a incheiat in 31 octombrie 2007, a fost cea de-a treia cea mai lunga crestere a indicelui, MSCI World afisand o apreciere de 139% in peste 1.848 zile, potrivit datelor citate.

Titlurile din Japonia, Franta, Germania, Hong Kong, Australia, Suedia si Italia au pierdut deja 20% fata de nivele maxime, ceea ce este cea mai comuna definitie a unei piete bear. MSCI World a trecut pragul pietei bear saptamana trecuta, dupa ce S&P 500 si FTSE 100 au intrat, de asemenea, in “zodia ursului”.

Fannie Mae si Freddie Mac, care detin sau garanteaza pentru aproape jumatate din ipotecile din SUA in valoare de 12 trilioane de dolari, si Lehman Brothers Holdings, odata cel mai mare asigurator american de obligatiuni ipotecare, au pierdut trei sferturi din valoarile lor in 2008.

Actiunile creditorului din Washington, Fannie Mae, au pierdut 45% in cursul saptamanii trecute, in timp ce titlurile Freddie Mac au scazut cu 47%. Lehman Brohers s-a depreciat cu 17% vinerea trecuta.

Cel mai mare dezvoltator imobiliar din Marea Britanie, Taylor Wimprey, este singura companie din cadrul indicelui MSCI World ale carui actiuni au avut cea mai mare scadere din 2008, pierzand saptamana trecuta 81%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri