Sute de investitori au parasit sedinta de tranzactionare dupa ce indicele bursei Karachi 100 s-a depreciat pentru a 15-lea zi consecutiv, reducand capitalizarea bursiera cu 30 miliarde de dolari in trei luni. Indicele Karachi 100 a pierdut 2,7% sau 278,96 puncte la inchiderea sedintei de astazi.

“Mi-am pierdut toate economiile in ultimele 15 zile si nimeni din Guvern sau dintre reglementatori nu ne poate ajuta”, a declarat Imram Inayat, de 45 de ani, protestator si fost banker pensionat care a pierdut circa 4.000 de dolari pe bursa.

Reglementatorii au introdus noi reguli pentru a usura tranzactionarea eliminand limita de 1 procent de scadere al pretului unei actiuni ceea ce a redus volumele la cele mai mici nivele din ultima decada. Actiunile au pierdut 35% de la maximul din 18 aprilie, punand punct unei perioade de cresteri care a ridicat indexul cheie al bursei de 14 ori mai sus decat valoare din 2001. Decizia de a limita scaderea a fost introdusa pentru a opri o depreciere puternica a indicelui din cauza ingrijorarilor ca Guvernul de la conducere format din coalitia co-presedintelui Partidului Popular Pakistanez si fostul prim-minstru se va destrama.

Citeste si:

“Exista cateva greseli de management al autoritatilor in aceasta problema, cauzate de perceperea gresita bursa poate fi oprita cand scade. Investitorii trebuie sa invete sa si piarda cum o fac cand castiga”, a afirmat Habib-ur-Rehman, manager de actiuni si obligatiuni in cadrul companiei Atlas Asset Management din Karachi.

Restrictiile de tranzactionare, cum ar fi interzicerea short-selling-ului, au fost ridicate din 14 iulie de catre Comisia de Valori Mobiliare si Tranzactionare din Pakistan dupa ce Bursa din Karachi a anuntat ca un fond de investitii va cumpara actiuni in valoare de 7 miliarde de dolari. Vanzatorii in lipsa au imprumutat actiuni si le-au vandut in speranta de a inlocui imprumutul si sa obtina si profit.

Investitorii straini si-au redus plasamentele pe bursele pakistaneze la 62,2 milioane de dolari in cele 11 luni care s-au incheiat pe 31 mai, fata de 1,76 miliarde de dolari cu un an mai devreme, potrivit datelor compilate de catre banca centrala pakistaneza.