Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) va achizitiona o platforma spot din Marea Britanie integrata in vederea implemetarii unei piete de actiuni in maxim sase luni si va lansa contracte futures pe indicele Dow Jones, petrol si aur cu marje in dolari, conform unui comunicat remis de institutie.
Contactat de Wall-Street, presedintele Sibex, Teodor Ancuta (foto) a declarat ca piata spot si titlurile de stat urmeaza sa fie implementate cat mai curand, pana la finalul acestui an.

“Odata cu lansarea pietei spot la Sibiu, alegerea investitorilor va depinde de costurile pietei. Nici la Bursa de la Bucuresti derivatele nu au avut succes, chiar daca a fost o incercare de a ataca suprematia Sibex pe acest segment, se poate ca nici actiunile la Sibex sa se bucure de succes. Totul depinde de etapa de dezvoltare a pietei in momentul noilor lansari, a costurilor si a conditiilor de piata”, considera Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.

Prin noul program, investitorii vor avea acces la contracte futures, actiuni si titluri de stat prin cadrul unei platforme integrate. Accesul la noua platforma va costa 250 euro/luna, dar bursa sibiana ia in considera ca, pentru inceput, costurile sa fie suportate de institutie.

“Noile contracte futures urmeaza a fi lansate in al patrulea trimestru al acestui an”, ne-a explicat presedintele Bursei de la Sibiu. Adrian Caramiha considera ca aceste contractele futures sunt o premiera in Romania, tinand cont de faptul ca se vor putea tranzactiona doar prin anumite case de brokeraj. In schimb brokerul este rezervat in privinta noile contracte pe aur. In momentul de fata, la Sibex sunt tranzactionate un tip de contract futures pe aur cu doua scadente in spetembrie si decembrie, care nu se bucura de prea mult succes. Pe simbolul SIBGOLD cu termen in septembrie au fost incheiate ieri doar 4 contracte, cotatie in scadere cu 2,4%, pe cealalta scadenta nu a fost trazanctionat niciun contract.

“Noile decizii sunt bune, dar foarte importante sunt conditiile de piata, iar cele de acum sunt cam dificile”, afirma Caramiha.

Consiliul a mai aprobat inffintarea de catre Sibex a unui Depozitar Central propriu, Adunarea Constitutiva a acestuia fiind stabilita pe 21 august. „Depozitarul pe care îl vom înfiina va avea un capital social de 3 milioane de euro” a precizat Teodor Ancuta.
Alte hotarari legate de procesul de tranzactionare sunt prelungirea cu 15 minute a sedintei, pana la 17:15 si reducerea de astazi a marjelor cu circa 20%, ca urmare a scaderii preturilor actiunilor.

In primul semestru din 2008, volumul de transfer de pe piata Sibex a reprezentat aproximativ 54% din totalul aferent intreg anului trecut. In aceasta perioada s-au incheiat 1.874.580 contracte futures si options cu o valoare a de 5,38 miliarde lei, informeaza un comunicat remis de Bursa sibiana.

Media zilnica a numarului de contracte a fost de 15.117 iar cea a valorii de 43,4 milioane. Valoarea transferurilor
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri