Fata de finalul anului trecut, activele SIF-urilor au scazut cu 14% in lei, declinul fiind mai semnificativ la valori exprimate in euro - de 17%.

SIF Transilvania (SIF3) conduce in topul valoric al activelor, afisand la sfarsitul lui iunie un activ net total 2,38 miliarde lei si o crestere a valorii unitare a activului net (VUAN) de 4,7% fata de luna anterioara, fiind urmata de SIF Oltenia (SIF5), cu active de 2,29 miliarde lei si un avans de 1,28%, arata comunicatul Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF) din Romania (fosta UNOPC).

Activele SIF Muntenia (SIF4) s-au cifrat la sfarsitul lunii trecute la 1,96 miliarde lei, in crestere cu 4% fata de mai.

SIF Banat-Crisana (SIF1) se situa la 30 iunie pe pozitia a patra, cu active nete de 1,7 miliarde lei, mai mari cu 0,18% fata de mai, in timp ce SIF Moldova (SIF2) a fost singura societate cu o scadere a valorii unitare a activului net, cu 0,14% pana la 1,53 miliarde lei.

Actiunile cotate la Bursa detineau in luna iunie o pondere de peste trei sferturi (76,2%) din totalul activelor SIF-urilor si aveau o valoare totala de 7,78 miliarde lei, in stagnare fata de luna anterioara.

La finalul lunii iunie, ponderea actiunilor cotate din portofoliu era de 73,3% pentru SIF Banat-Crisana, 77,8% pentru SIF Moldova, 77,9% pentru SIF Transilvania, in timp ce portofoliul SIF Muntenia era compus in proportie de 73,7% din actiuni, iar SIF Oltenia avea cea mai mare expunere pe acest segment, cu o pondere de 84,04%.

Citeste si:

Investitiile SIF-urilor in obligatiuni s-au diminuat in iunie cu 6% fata de luna mai, la 2,35 milioane lei, in vreme ce valoarea depozitelor bancare urcase cu 42%, pana la 292,4 milioane lei.

Plasamentele SIF-urilor in titluri de stat au crescut in iunie cu 33% fata de luna anterioara, pana la 23,3 milioane lei, insa isi mentin o pondere redusa in activele totale, de doar 0,23%.

SIF Transilvania a investit luna trecuta 10,4 milioane lei in titluri de stat, urmata de SIF Banat-Crisana, cu plasamente de 6,9 milioane lei, si de SIF Moldova, cu 6 milioane lei.

In schimb, investitiile SIF-urilor in fondurile deschise si inchise de investitii au scazut in iunie cu 9% fata de mai, la 19,08 milioane lei. Fata de sfarsitul anului trecut, valoarea plasamentelor pe acest segment a scazut cu peste un sfert (27%).

SIF Muntenia continua sa aiba cea mai mare expunere pe aceste vehicule de investitii, cu plasamente de 11,6 milioane lei, reprezentand 0,6% din totalul activelor sale, de trei ori peste media de 0,2% de pe ansamblul SIF-urilor.