Activele nete ale societatilor de investitii financiare (SIF) au sporit in iunie cu 2,2% fata de luna anterioara, pana la 9,877 miliarde lei (2,7 miliarde euro), insa continua sa se situeze semnificativ sub nivelul de la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor publicate de AAF.
Fata de finalul anului trecut, activele SIF-urilor au scazut cu 14% in lei, declinul fiind mai semnificativ la valori exprimate in euro - de 17%.

SIF Transilvania (SIF3) conduce in topul valoric al activelor, afisand la sfarsitul lui iunie un activ net total 2,38 miliarde lei si o crestere a valorii unitare a activului net (VUAN) de 4,7% fata de luna anterioara, fiind urmata de SIF Oltenia (SIF5), cu active de 2,29 miliarde lei si un avans de 1,28%, arata comunicatul Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF) din Romania (fosta UNOPC).

Activele SIF Muntenia (SIF4) s-au cifrat la sfarsitul lunii trecute la 1,96 miliarde lei, in crestere cu 4% fata de mai.

SIF Banat-Crisana (SIF1) se situa la 30 iunie pe pozitia a patra, cu active nete de 1,7 miliarde lei, mai mari cu 0,18% fata de mai, in timp ce SIF Moldova (SIF2) a fost singura societate cu o scadere a valorii unitare a activului net, cu 0,14% pana la 1,53 miliarde lei.

Actiunile cotate la Bursa detineau in luna iunie o pondere de peste trei sferturi (76,2%) din totalul activelor SIF-urilor si aveau o valoare totala de 7,78 miliarde lei, in stagnare fata de luna anterioara.

La finalul lunii iunie, ponderea actiunilor cotate din portofoliu era de 73,3% pentru SIF Banat-Crisana, 77,8% pentru SIF Moldova, 77,9% pentru SIF Transilvania, in timp ce portofoliul SIF Muntenia era compus in proportie de 73,7% din actiuni, iar SIF Oltenia avea cea mai mare expunere pe acest segment, cu o pondere de 84,04%.

Investitiile SIF-urilor in obligatiuni s-au diminuat in iunie cu 6% fata de luna mai, la 2,35 milioane lei, in vreme ce valoarea depozitelor bancare urcase cu 42%, pana la 292,4 milioane lei.

Plasamentele SIF-urilor in titluri de stat au crescut in iunie cu 33% fata de luna anterioara, pana la 23,3 milioane lei, insa isi mentin o pondere redusa in activele totale, de doar 0,23%.

SIF Transilvania a investit luna trecuta 10,4 milioane lei in titluri de stat, urmata de SIF Banat-Crisana, cu plasamente de 6,9 milioane lei, si de SIF Moldova, cu 6 milioane lei.

In schimb, investitiile SIF-urilor in fondurile deschise si inchise de investitii au scazut in iunie cu 9% fata de mai, la 19,08 milioane lei. Fata de sfarsitul anului trecut, valoarea plasamentelor pe acest segment a scazut cu peste un sfert (27%).

SIF Muntenia continua sa aiba cea mai mare expunere pe aceste vehicule de investitii, cu plasamente de 11,6 milioane lei, reprezentand 0,6% din totalul activelor sale, de trei ori peste media de 0,2% de pe ansamblul SIF-urilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri