Manageri de fonduri au realizat un profit de 1,4 miliarde de dolari in iulie cu pariurile impotriva finantatorilor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac.
Astfel, fondul de hedging Harbinger Capital Partners a pus pariu pe 665 milioane de dolari ca actiunile creditorului ipotecar din Marea Britanie HBOS se vor deprecia, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Peste 1,4 trilioane de dolari in actiuni sunt imprumutate in intreaga lume, aproape cu o treime mai mult decat inceputului lui 2007, conform datelor Spitalfields Advisors, companie specializata in creditare cu actiuni.

Aproape toate actiunile imprumutate sunt folosite pentru a specula scaderea actiunilor, potrivit spuselor lui James Angel, profesor de finante in cadrul Universitatii Georgetown care studiaza short-selling-ul.

“Este o suma enorma de bani. Vanzarea in lipsa a ajuns departe, actiunile imprumutate intra in piata iar detinatorii de actiuni propriu-zise trebuie sa inteleaga ca short-selling-ul nu este rau”, este de parere un fost director al Citigroup.

Incetinirea cresterii economiei globale, pierderile de 447 miliarde de dolari ale bancilor si o explozie de fonduri de investitii care pot profita de pe urma scaderilor actiunilor au determinat o crestere a vanzarilor in lipsa, ceea ce a trimis 22 din cele 23 de tari incluse in indicele MSCI World in piete bear.

In timp ce comisiile de supraveghere a pietelor de capital din SUA si Marea Britanie restrang conditiile short-selling-ul, vanzarile in lipsa mizeaza pe o scadere a actiunilor din intreaga lume de peste 11 trilioane de dolari. Short selling-ul a crescut la 4,6% din totalul actiunilor in luna trecuta la Bursa NYSE, cea mai mare crestere din 1931.

Vanzarea in lipsa a actiunilor Fannie Mae si Freddie Mac, care detin sau garanteaza pentru jumatate din cele 12 trilioane de dolari in ipotecile din SUA, au crescut inainte ca titlurile sa se deprecieze puternic in ultima luna pe fondul ingrijorarilor ca finantatorii vor avea nevoie de un plan de salvare care ar elimina actionarii. Titlurile Fannie Mae au pierdut 64% de la sfarsitul lunii iunie pana la 15 iulie, cand actiunile imprumutate au ajuns la 138,7 milioane, arata datele compilate de Bloomberg si NYSE. Freddie Mac s-a prabusit cu 68% cand titlurile imprumutate ale companiei au ajuns la 83 milioane in data de 30 iunie, cel mai mare nivel din 1991.

Chiar si revenirea de 90% ale Fannie Mae si pierderea de 75% a actiunilor Freddie Mac in ultimele 3 zile de tranzactionare de saptamana trecuta, ar fi adus vanzatorilor in lipsa un profit combinat, fara taxe, de cel putin 1,4 miliarde de dolari din 30 iunie pana la 15 iulie, conform datelor. “Vanzatorii in lipsa sunt o parte foarte importanta a ecosistemului pietelor financiare. In acelasi fel in care leii aleg cel mai slab animal dintr-o turma, short-seller-ii vor alege o companii unde exista o controversa legitimata a valorii sale”, sustine profesorul de la Universitatea Georgetown.

Vanzatorii in lipsa din Europa au profitat, de asemenea, de aceasta lichidare in masa. Indicele short-selling-ului Euro Stoxx 50 Short a crescut cu 29% in prima jumatate a 2008, cea mai buna performanta din 1992. Indicele Euro Stoxx 50 a pierdut 24% in aceasta perioada, cea mai mare depreciere de la inceputul anului.

Scaderea brusca a profiturilor bancilor britanice a impins Autoritatea Serviciilor Financiare din Marea Britanie sa impuna reguli din 20 iunie pentru ca societatile de brokeraj sa divulge actiunile oferite spre imprumutare pentru companiile care vand drepturi de proprietate a titlurilor, cand acesta depaseste 0,25% din actiunile totale ale companiei respective.

Harbinger Capital, hedge fond din New York condus de Philip Falcone, a dezvaluit actiuni imprumutate ce reprezentau 3,29% din HBOS in data de 20 iunie. Titlurile HBOS au pierdut 62% in acest an.

“Aceasta bursa devine o piata pentru speculatori fata de una pentru investitori. Vanzatorii in lipsa fac profituri mare din aceste manevre de piata. Ar trebui sa fie restrictionate la un nivel foarte limitat din capitalizarea pietei, altfel short-selling-ul poate deveni instrument de manipulare a burselor”, este de parere Roger Lawson, director al Asociatiei Actionarilor din Marea Britanie.

In timp ce SUA si Marea Britanie incearca sa limiteze unele tipuri de short-selling, practica se extinde in alta parte. Arbitrul pietelor de capital din India a anuntat in luna decembrie a anului trecut ca ridica interdictia de sase ani pentru vanzarea in lipsa. Indonesia a urmat in iunie, permitand pentru prima data instrumentul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri