Asociatia Brokerilor cere incetarea autofinantarii CNVM, suspendarea comisionului de 0,08% la tranzactiile pe piata de capital si finantarea de la stat a institutiei, pentru garantarea independentei, prevenirea abuzurilor si incurajarea plasamentelor pe Bursa.
"Asociatia Brokerilor sustine necesitatea trecerii de urgenta a CNVM de la actualul sistem de autofinantare, in baza unor reguli proprii, la statutul de institutie publica, cu finantare de la bugetul statului, pe baza unui proiect de venituri si cheltuieli bine fundamentat, al carui mod de indeplinire sa fie, in mod firesc, controlat de reprezentantii statului", sustin reprezentantii Asociatiei Brokerilor.

Propunerea Asociatiei Brokerilor a venit ca reactie la informatiile prezentate recent in mass media, privind salariile foarte mari pe care le primesc angajatii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Asociatia Brokerilor mentioneaza ca, desi CNVM se autofinanteaza din banii investitorilor si cei ai institutiilor pietei de capital, acestia nu au nici un cuvant de spus asupra modului in care se cheltuiesc banii, lucru care duce la abuzuri.

Brokerii aduc in sprijinul demersului lor reglementarile europene, care cer ca supraveghetorii pietelor de capital sa fie institutii publice, finantate de catre stat.

"Conform Directivei Uniunii Europene privind pietele de capital (MiFID), autoritatile competente din fiecare stat membru trebuie sa fie institutii publice, ca o garantie a independentei acestora fata de participantii la piata, statului revenindu-i obligatia de a asigura finantarea necesara", sustin reprezentantii asociatiei.

De asemenea, brokerii cer suspendarea de urgenta a comisionului de 0,08% perceput de catre CNVM pentru tranzactiile pe Bursa, pentru a incuraja prezenta investitorilor pe piata de capital, in contextul crizei financiare mondiale.

Comisioanele CNVM, o povara pentru dezvoltarea bursei

"Asociatia Brokerilor detine un studiu efectuat de o institutie independenta asupra costurilor induse de catre CNVM in cheltuilelile intermediarilor, care confirma faptul ca modul si cuantumul prin care CNVM se finanteaza reprezinta o povara asupra dezvoltarii pietei romanesti de capital", au declarat reprezentantii Asociatiei Brokerilor.

Asociatia Brokerilor mai solicita Ministerului Finantelor Publice sa reduca impozitul pe profitul obtinut pe piata de capital, de la 16%, la o cota unica de 1%, pentru o perioada de cel putin trei ani, pentru atragerea banilor catre piata de capital si finantarea economiei prin intermediul Bursei de Valori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri