In contextul crizei financiare globale care afecteaza si piata de capital romaneasca, Asociatia Brokerilor solicita CNVM si Ministerului Finantelor, masuri responsabile pentru atragerea si incurajarea investitorilor.

Astfel, intr-un comunicat remis ieri de institutie se solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare suspendarea de urgenta a comisionului de 0,08% aplicat la valoarea tranzactiei si platit de catre cumparator simultan cu revizuirea propriilor cheltuieli.

“O reducere a comisioanelor ar insemna un sprijin esential acordat pietei de capital, care este foarte important in aceste momente. Dar comisarii CNVM sunt preocupati doar de salariile lor, lucru ce nu prea se potriveste cu vremurile in care traim”, a declarat, pentru Wall-Street, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si Vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Acesta a mai explicat ca a solicitat Comisiei de mai multe ori in acest an reducerea comisioanelor, dar nu a primit niciun raspuns pozitiv, acestia refuzand. “Ma straduiesc ca de aceasta data sa vedem un rezultat, mai ales ca toate pietele financiare sufera si CNVM nu face nimic sa ajute bursa romaneasca”, a mai spus Paul.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, a declarat, pentru Wall-Street, ca salariile celor de la CNVM sunt “coplesitor” de mari, in conditiile in care o buna parte din SSIF-uri se afla in pericol de a se desfiinta, din cauza pierderilor mari.

Asociatia Brokerilor detine un studiu efectuat de o institutie independenta, asupra costurilor induse de catre CNVM in cheltuielile intermediarilor, “care confirma faptul ca modul si cuantumul prin care CNVM se finanteaza reprezinta o povara asupra dezvoltarii pietei romanesti de capital si a condus la realizarea unor excedente uriase, care era normal sa stimuleze cheltuielile cu mult peste necesar”, informeaza comunicatul.

Mihai Chisu considera masurile solicitate de Asociatia Brokerilor drept corecte, mai ales ca sunt lucruri care ar putea ajuta piata si tin de institutiile pietei. “Reducerea comisionului si transformarea in institutie publica mi se par lucruri de bun simt. Este o incercare temerara a Asociatiei Brokerilor”, a declarat acesta.

Brokerii vor ca CNVM sa fie insitutie publica

Asociatia Brokerilor sustine necesitatea trecerii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare de la actualul sistem de autofinantare, in baza unor reguli proprii, la statutul de institutie publica, cu finantare de la bugetul statului, pe baza unui proiect de venituri si cheltuieli bine fundamentat, al carui mod de indeplinire sa fie controlat de reprezentantii statului.

Silviu Enache, manager la KD Capital Management sustine aceasta ideea.

“Atata timp cat activitatile desfasurate de CNVM sunt in mare parte pentru interesul public, protectia investitorilor ar fi normal ca sa fie asimilata ca institutie publica”. In plus, Enache vede si alta solutie: splitarea Comisiei in doua entitati distincte – “una care se ocupa de reglementare si control - institutie publica si cealalta ca entitate distincta autofinantabila care sa se ocupe de partea de autorizare, desigur in acest caz comisioanele practicate de aceasta ar fi mult mai mici”, a declarat managerul.

“Un buget constituit pe de o parte din venituri pe care le platesc investitorii si institutiile pietei si, pe de alta parte, din cheltuieli pe care le aproba Parlamentul Romaniei, printr-o simpla formalitate, fara ca aceia care asigura finantarea sa aiba vreun cuvant de spus asupra modului in care se cheltuiesc acesti bani, era de asteptat sa conduca, mai devreme sau mai tarziu la abuzuri. Conform Directivei Uniunii Europene privind pietele de capital (MiFID) autoritatile competente din fiecare stat membru trebuie sa fie institutii publice, ca o garantie a independentei acestora fata de participantii la piata, statului revenindu-i obligatia de a asigura finantarea necesara”, au mai explicat oficialii Asociatiei.

“Mi se pare corect ca CNVM sa renunte la aceste comisioane incasate si sa se transforme intr o institutie publica. Sau cel putin sa accepte reprezentanti ai societatilor de brokeraj in comisie, care sa stie ce se face cu banii obtinuti de la firme. Nu mi se pare normal ca acestia sa se aleaga pe criterii politice. Cred ca sunt masuri importante, trebuia luata o atitudine vehementa, atat vreme cat pot ajuta piata”, a mai spus Chisu.

Institutia mai solicita Minsterului Finantelor Publice reducerea impozitului pe profitul obtinut din tranzactiile pe piata de capital de la 1% si respectiv 16 %, in functie de durata detinerii actiunilor, la o cota unica de 1% pentru o perioada de cel putin 3 ani. “Aceasta masura urmareste incurajarea investitorilor si atragerea disponibilitatilor banesti catre piata de capital, pentru finantarea economiei prin intermediul Bursei de Valori”.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a luat pozitie printr-un comunicat de presa fata de atacul lansat de Asociatia Brokerilor, justificandu-si statutul prin necesitatea autofinantarii, in scopul garantarii independentei fata de mediul politic, guvern si participantii la piata.

CNVM sustine, insa, in comunicat ca afirmatia Asociatiei Brokerilor "denota cel putin necunoasterea normelor aplicabile pe plan european, intrucât reglementarea la care se face trimitere vizeaza doar statutul de autoritate publica (si nu entitate privata) al reglementatorilor si supraveghetorilor pietei de capital".

De asemenea, CNVM a aratat ca, desi "a manifestat o preocupare constanta" pentru diminuarea tarifelor percepute pentru operatiunile din piata, nu au scazut costurile platite de investitor, ci au crescut rezultatele financiare ale intermediarilor.

CNVM percepe brokerilor un comision de 0,08% pentru trazactiile efectuate pe piata de capital in contul clientilor investitori, care la rândul lor platesc anumite comisioane stabilite de brokeri, pentru serviciile prestate.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri