“Cresterile din ultimele zile ar fi un motiv ca investitorii sa reintre in piata. Panica de saptamana trecuta s-a mai diminuat, preturile sunt la minimele ultimilor trei ani, iar stirile care din vin de pe bursele internationale sunt bune. Astfel conjuctura interna cat si externa este una prielnica”, a declarat, pentru Wall Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Piata reglementata a BVB a urcat cu aproape 1% pe o lichiditate in scadere fata de sedinta precedenta, de 19,4 milioane de lei (5,4 milioane euro). Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a fost singurul care s-a depreciat usor cu 0,35%.

SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat cea mai mare scadere dintre SIF, de 1,44%, atragand si cea mai mare valoare din piata – 3,2 milioane lei, in schimb SIF Banat Crisana (SIF1) a crescut cu 0,63. Indicii celor mai lichide companii listate, BET si BET-XT, au crescut cu 1,1%, respectiv 0,6%. Indicele BET-NG, al celor 10 companii din sectorul energetic, a avut cea mai mare crestere dintre indicii, de 1,5%.

Din sectorul financiar, cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale Bancii Transilvania (TLV) care au inregistrat transferuri de 5,2 milioane de actiuni, iar cea mai buna evolutia au avut-o actiunile Erste Bank (EBS) care au crescut cu 1,31%.

Citeste si:

“In ultimele zile au existat evolutii diferite: am avut actiuni care au crescut si altele care au scazut sub influenta unor factorii proprii. Dintre aceste actiuni se pot reaminti BRD care au avut o crestere buna, TGN si TEL care s-au apreciat de la nivelele minime, iar SNP a castigat in ultimele zile 10 procente, insa preturile actiunilor SIF-urilor sunt inca destul de scazute”, explica brokerul de la Vanguard.

Titlurile Impact au facut obiectul unui transfer de 1,48 milioane de lei pe piata Deal, unde partile negociaza direct. Actiunile au fost transferate la 0,19 lei pe unitate, in scadere cu 7,32% fata de cotatia de miercuri. Pachetul transferat reprezinta 0,39% din capitalul social al dezvoltatorului imobiliar. Pe piata principala, actiunile Impact au scazut cu 2,44%, la 0,2 lei.

Cea mai mare crestere de pe piata reglementata au obtinut-o actiunile Bermas (BRM) cu 8%, la cotatia de 1,08 lei, iar cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile Prodplast (PPL), care s-au depreciat cu aproape 7% pana la valoarea de 3,5 lei/actiune.
Pe piata Rasdaq, valoarea tranzactiilor s-a plasat la 3,99 milioane de lei, iar cele mai lichide au fost actiunile Argus Constanta, care au avut un rulaj de 1,5 milioane de lei.