Compania de tip holding Rompetrol Group va plati 0,26 lei pentru o actiune Vega, iar intermediarul ofertei va fi casa de brokeraj Tailwind Securities, cumparata recent de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Oferta se va derula in perioada 29 iulie - 29 septembrie si, daca se va incheia cu succes, Rompetrol Bucuresti (VEGA) ar putea fi delistata, devenind o companie de tip inchis.

In martie, Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia) a cumparat instalatiile, echipamentele tehnologice si alte active ale Rafinariei Vega pentru 102,7 milioane lei ( 27,6 milioane euro) - fara TVA.

Rompetrol Bucuresti (rafinaria Vega) si Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia) sunt controlate de Rompetrol Group NV, condus de Dinu Patriciu si care are de anul trecut ca actionar majoritar grupul kazah KazMunaiGaz.

Rompetrol Bucuresti are un capital social de 174,54 milioane lei, divizat in 1,74 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. In prezent, Rompetrol Group NV controleaza 92,46% din capitalul social.

Cotatia titlurilor Rompetrol Bucuresti (VEGA) a crescut in sedinta de joi a pietei Rasdaq cu 21,29%, la 0,2450 lei, sub pretul oferit de Rompetrol Group. Potrivit cotatiei de joi, rafinaria Vega are o valoare de piata de 427,62 milioane lei (119,78 milioane euro).

Citeste si:

Grupul Rompetrol are alocate in cursul acestui an, in Romania, fonduri in valoare de 340 milioane dolari, a declarat joi vicepresedintele diviziei Rafinare si Petrochimie, Cosmin Cocean.

"Din cele 340 de milioane, circa 166 milioane dolari sunt alocati Rompetol Rafinare pentru dezvoltare strategica dar si investitii in mediu", a spus Cosmin Cocean.

In cursul acestui an, Rompetrol are programata incheierea lucrarilor la un nou terminal in largul Marii Negre precum si dublarea capacitatilor de stocare pentru care estimeaza investitii de 140 milioane dolari. Totodata, Rafinaria va mai beneficia de doua noi dane a caror costuri se ridica la 23 milioane dolari.

"Toate aceste investitii au ca si cauza cresterea capacitatii de procesare la cinci milioane tone de petrol pe an", a mai spus reprezentantul Rompetrol.

Prin investitiile facute, reprezentantii Rompetrol estimeaza o reducere a emisiilor de CO2 (dioxid de carbon) cu 20%. Rompetrol va aloca pana in 2012, aproximativ 84 milioane de dolari pentru protectia mediului pe platforma Petromidia.

Valoarea totala a investitiilor in ultimii sase ani in tehnologie si mediu s-a ridicat la circa 600 milioane dolari. De la privatizarea rafinariei Petromidia din 2001, grupul Rompetrol a alocat 225 milioane de dolari pentru investitii de mediu si tehnologie din care aprox 40 milioane dolari au reprezentat investitii directe pentru protectia mediului. Pana in 2010 nivelul total al investitiilor se va ridica cu 250 miloane dolari.