Pietele emergente, inclusiv cele din Europa Centrala si de Est (ECE), au fost afectate de scaderile pietelor devzoltate, actiunile evoluand in scadere indiferent de sectorul in care activeaza companiile.

In ciuda caracterului relativ defensiv, titlurile companiilor farmaceutice din regiune au inregistrat o scadere, aliniata la evolutia pietelor din tarile respective, explica analistii Erste Bank. Investitorii au efectuat vanzarii maisve fara a mai tine cont de performantele raportate pentru primul trimestru al anului si nici de factorii de baza, ramasi neschimbati, care au modificat situatia principalilor jucatori din regiune, cum ar fi revenirea puternica fata de anul anterior care s-a inregistrat pe piata farmaceutica din Rusia.

“Febra de crestere a ratei dobanzilor a lovit deja Europa, unde Banca Centrala Europeana a ridicat rata dobanzii cheie la 4,25%. Putem anticipa o incetinire in cresterea economiilor vest-europene. Cresteri ale acestor rate se afla si pe agenda tarilor ECE, iar randamentele obligatiunilor sunt in crestere. In ceea ce priveste gradul minim relativ de indatorare externa al companiilor din ECE, implicatiile asupra rezultatelor lor financiare sunt minime.

Astfel, principalii factori de luat in considerare sunt ratele aplicate libere de riscuri si perspectivele cursurilor de schimb instabile”, declara Vladimira Urbankova, analist al sectorului farma in cadrul Erste Bank.

Fata de estimarilor initiale, aprecierea monedelor din Europa Centrala si de Est fata de euro este mai pronuntata, amplificandu-se mai mult impactul negativ asupra companiilor farmceutice puternic axate pe exporturi, cum ar fi companiile Richter si Krka, care, in incercarea de a diminua efectele negative provocate de deprecierea dolarului, au trecut la euro ca moneda de facturare pe piata din Rusia, care, in mod traditional, apela la moneda americana.

Actiunile companiile de top din domeniu au preturi avantajoase

Analistul considera ca atingerea nivelului record intre forintul maghiar si euro a determinat modificarea previziunilor pentru 2008 si perioadele ulterioare pentru companiile Richter si Egis. “In mod similar, forta zlotului polonez implica modificari pentru Bioton, iar nivelul record al coroanei cehe ne obliga sa facem modificarile adecvate in previziunile formulate pentru compania Zentiva”, spune Urbankova.

“Credem ca, pe pietele din ECE, volatilitatea ar putea sa mai creasca in urmatorul sezon de raportari financiare si nu vor mai putea controla presiunea unor viitoare scaderi. Pe de alta parte, pentru investitorii orientati spre datele fundamentale pe termen lung, companiile de top din domeniul farmaceutic de pe pietele din ECE sunt o alegere buna la preturi avantajoase”, afirma Vladimira Urbankova.

Aceasta mai explica ca previziunile pentru acest business raman, in continuare, promitatoare, sustinute de o crestere a vanzarilor in Rusia, zona-cheie de exporturi pentru jucatorii farmaceutici din regiune. In plus, cele mai bune companii din regiune – in special Krka – se bucura de spatiu de miscare si pe pietele din vest, bazandu-se pe termenul de expirare a brevetului si/sau pe strategii de nisa eficiente.

Citeste si:

Deoarece presiunile asupra preturilor medicamentelor sunt inevitabile pe termen mediu spre lung, producatorii din domeniul farmaceutic din aceast regiune (care ofera medicatie generala, la preturi accesibile) ar trebui sa fie afectati doar marginal, caci obiectivul fnal este sa se acopere nevoia tot mai mare de tratamente de inalta calitate din segmentul medicinei generaliste, cu o posibila co-participare mai pronuntata a pacientilor in serviciile de ingrijire a sanatatii, incluzand plata pentru medicamente.

Studiu indica un aspect dureros, dupa ce companiile farma au realizat progrese cele mai recente, se observa o incetinire initiala a cresterii pietei. Insa, pe termen lung, pietele farmaceutice din ECE vor ajunge sa creasca, dimnuand decalajele dintre cheltuielile pentru sanatate si medicamente facute in regiune si media EU-15, se mai arata in raport.

Analistii recomanda buy pe Richter, Egis, Krka

Impactul continuu al masurilor nefavorabile luate de catre Guvernul ungar, combinat cu aprecierea forint-ului, va fi doar partial reechilibrat de catre revenirea pietei din Rusia, ceea ce duce preturile-tinta pentru Richter si Egis pana la 41.100 de forinti (177 de euro) pe actiune, respectiv 21.000 de forinti (90,7 euro) pe actiune. “Totusi, dupa aceasta miscare descendenta, ambele companii ofera un potential solid. In concluzie, ne mentinem recomandarea de „cumparare“de actiuni Richter si Egis”, afirma analistii Erste.

Nici Krka, compania farmaceutica ce se traznactioneaza la bursa slovena, nu a scapat de panica investitorilor chiar daca rezultatele din primul trimestru au fost excelente si rezultatele vanzarilor publicate recent evidentiaza un progres puternic continuu. “Ne asteptam ca rezultatele anuntate de Krka pentru semestrul I din 2008 din 30 iulie sa confirme competitivitatea regionala a companiei. Pretul nostru tinta revizuit de 125 euro per actiune demonstreaza potentialul neexploatat in contextul actual al nivelurilor reduse si, de aceea, confirmam din nou Buy”, se arata in studiu.

Hold pentru Zentiva si Bioton

Scaderile inregistrate de actiunile Bioton, listate la Bursa de Valori Varsovia, nu a avut doar cauze fundamentale, titlurile fiind lovite negativ de lipsa de incredere a investitorilor cauzata de imposibilitate companiei de a-si indeplini obiectivele de profit stabilite anterior. “In urma ajustarii pretului-tinta pentru urmatoarele 12 luni, pentru a reflecta cele mai slabe rezultate anticipate pentru urmatoarea perioada - afectata de impactul negativ al aprecierii monedei nationale, zlotul, precum si de rezultatele financiare- si dupa includerea riscului aditional reflectat de reducerea randamentelor, noul pret-tinta este de 0,45 zloti (0,14 euro) de la 1,03 zloti. Pentru aceasta actiune, Erste mentine recomandarea “pastreaza”.

Zvonurile despre eventuala preluare a companiei Zentiva, cu sediul in Praga, au impiedicat cumpararea acesteia. Lansarea ofertei de preluare de catre PPF, pentru 950 de coroane (40 euro) pe actiune, a fost devansata de catre oferta compania Sanofi-Aventis, de 1.050 coroane (44,2 euro). Analistii considera ca performantele tot mai bune ale Zentiva si urmatoarele stiri privind oferta de preluare reprezinta factori ce vor mentine Zentiva in prim-plan.

Pretul-tinta revizuit, de 1,155 coroane cehesti (48,6 euro) pe actiune, arata ca noul pret reflecta perspectivele bune de crestere, dar si dificultati temporare pe anumite piete si incertitudini legate de integrarea diviziei turcesti.
“Luand, insa, in calcul o preluare premium comparabila cu tranzactiile anterioare din acest sector, atingem o valoare-tinta de aproximativ 1.300 coroane (54,7 euro) pe actiune. Tinand cont de cvasi-posibilitatea unui razboi al ofertelor dupa retragerea ofertei PPF, reducem recomandarea la Hold”, se scrie in raportul Erste.