Asociatia Brokerilor si-a exprimat dezacordul fata de decizia CNVM de a retrogada printr-o masura administrativa totii emitentii listati pe piata Rasdaq, dupa ce cu o zi inainte Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital si Societatea Civila de Avocati Dutescu si Asociatii au facut acelasi lucru.
„Asociatia Brokerilor considera ca aceasta retrogadare a pietei Rasdaq la un sistem alternativ de tranzactionare poate aduce grave prejudicii investitorilor, Bursei de Valori Bucuresti, brokerilor, fondurilor de investitii si in general pietei de capital din Romania“, se arata in comunicatul institutiei.

Proiectul redactat de catre Bursa de Valori Bucuresti prevedea impartirea pietei Rasdaq in doua segmente: categoria Rasdaq-Star, care urma sa fie creata in cadrul pietei reglementate, si Piata Alternativa, ca sistem alternativ de tranzactionare. CNVM a respins reautorizarea si reorganizarea pietei Rasdaq, iar amendamentele aduse prevad transformarea in totalitate a pietei intr-un sistem alternativ de tranzactionare.

“Consideram ca aplicarea acestui Cod al pietei alternative in absenta aprobarii completarilor la Codul BVB ca Operator de Piata (completari referitoare la segmentul de piata reglementata-Piata Rasdaq Star) si transferul tuturor societatilor tranzactionate in prezent pe Piata Rasdaq pe o piata nereglementata (ATS) constituie un grav abuz in dauna investitorilor pe piata de capital din Romania, in conditiile in care acesti investitori au achizitionat titluri financiare emise de companiile listate pe Piata Rasdaq, cunoscand ca ele apartin unei piete reglementate, astfel cum aceasta institutie este definita si reglementata de Directivele Europene in materie”, declara, ieri, Adrian Rotaru, presedinte al Asociatiei Investitorilor si Cristian Dutescu, avocat coordonator.

Transformarea pietei Rasdaq intr-un sistem alternativ de tranzactionare ar dauna imaginii Bursei


Brokerii considera inacceptabil tratamentul diferentiat pe care CNVM il acorda celor doua segmente ale „pietei de capital dezvoltate de brokeri in Romania”, pe de o parte, deoarece emitentii tranzactionatii pe piata BVB care indeplinesc conditiile de tranzactionare pe piata reglementata sunt adminis de drept pe piata reglementata, iar de pe alta parte, toti emitentii de pe Rasdaq, impreuna cu cei de pe piata BVB care nu indeplinesc aceste conditii, sunt transferati pe sistemul alternativ de tranzactionare odata cu autorizarea acestuia.

Investitorii atentioneaza asupra faptului ca exista societati atractive cu o lichiditate ridicata si cu o larga dispersie a actionariatului, care sunt tranzactionate pe piata Rasdaq, iar transformarea acestei pietei intr-un sistem alternativ de tranzactionare ar afecta puternic imaginea intregii piete de capital autohtona, “fapt cu atat mai grav cu cat el s-ar produce in contextul crizei financiare mondiale”.

Asociatia Brokerilor solicita aplicarea aceluiasi principiu pentru reautorizarea pietei Rasdaq, ca si pentru reautorizarea pietei BVB: emitentii care indeplinesc conditiile legale de tranzactionare pe o piata reglementata, trebuie sa fie admisi de drept in categoria Rasdaq-STAR a pietei reglementate, odata cu constituirea acesteia. Rasdaq-STAR fiind noua denumire a pietei reglementate Rasdaq.

„CNVM incearca sa evite consecintele incapacitatii de a-si indeplini responsabilitatile legale, de monitorizare si supraveghere a tuturor emitentilor de pe RASDAQ, prin excluderea acestora din piata reglementata”, sustin brokerii.

Probleme semnalate de brokeri

Brokerii atrag atentia asupra unor efecte extrem de grave ale transformarii pietei Rasdaq intr-un sistem alternativ de tranzactionare. Organismele de plasament colectiv care detin actiunile ale societatilor de pe Rasdaq s-ar afla in situatia de a fi incalcat prevederile legii care restrictioneaza investitiile fondurilor exclusiv in valori mobiliare admise pe o piata reglementata. Decizia organismelor de plasament colectiv de a vinde actiunile ar exercita o mare presiune asupra preturilor de piata si va conduce la prabusirea acestora, afectand emitentii si pe ceilalti actionari.

Actionarii din Romania si straini care au investit in titluri intr-o ”piata organizata si reglementata” s-ar regasi in postura de actionari la societati de pe o piata nereglementata, situatie care ar crea confuzie si ar conduce la pierderea increderii in piata de capital romaneasca.

Un alt fapt pe care brokerii il scot in evidenta este faptul ca pe baza noilor reglementari, actionarii majoritari nu ar mai avea obligatia derularii ofertelor publice de preluare la depasirea pragurilor de 30%, respectiv 50% din capitalul social.

In legea pietei de capital pentru sistemele alternative de tranzactionare, nu exista prevederi in ceea ce priveste ofertele ofertele publice, obligatiile emitentilor (rapoarte periodice, rapoarte curente), obligatiile de raportare ale persoanelor ce detin anumite pozitii in cadrul societatii, alegerea membrilor consiliului de adminstratie prin metoda votului cumulativ si nici obligatia de notificare a operatiunilor efectuate de persoanele initiate.

De asemenea, prin noua decizie emitentii de pe piata Rasdaq nu vor mai avea situatiile financiare auditate, aceasta obligatie revenind exclusiv emitentilor tranzactionati pe o piata reglementata.

Brokerii mai spun ca prin reglementari proprii, CNVM a transferat raspunderea privind aceste aspecte operatorului de sistem, impunand, insa, obligatia platii comisionului de 0,08% si pentru sistemul alternativ, practica pe care o considera nelegala, CNVM incalcandu-si propriul statut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri