Lichiditatea totala inregistrata in primele doua zile ale saptamanii de tranzactionare, de circa cinci milioane de euro, sub media acestui an indica faptul ca investitorii si-au luat o mica vacanta de la tranzactionare. Piata reglementata a BVB a atras in sedinta de ieri 15,04 milioane de lei (4,3 milioane euro), in timp ce pe segmentul Rasdaq au fost tranzactionate actiuni de 2,2 milioane de lei, valoare similara cu cea din sedinta precedenta.
“Mai degraba se simte un iz de vacanta al investitorilor decat o asteptare. Sunt convins ca unii investitori nu mai activeaza pe bursa, fiind posibil sa se intoarca doar daca vor aparea evolutii interesante”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

Investitorii au preferat in sedinta de ieri societatile de investitii financiare (SIF), acestia ridicand cotatiile indicilor BET-FI si BET-XT, desi luni motorul cresterilor au fost companiile energetice. Indicele BET-NG a inchis la o cotatie in urcare cu 0,97%. Indicele compozit al pietei, BET-C, s-a apreciat cu 0,7%, iar cele mai lichide zece companii de pe bursa, incluse in indicele BET, au urcat cu 1,1%.

BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a inregistrat cea mai mare crestere dintre indicii, de 2,71%, in timp ce BET-XT, in cadrul caruia se mai afla societatile, a avansat cu 1,61%. Cea mai mare apreciere dintre societatile de investitii financiare a avut-o SIF Moldova (SIF2), cu 3,66%, in timp ce SIF Oltenia (SIF 5) a atras cea mai mare valoare din piata, de 2,1 milioane de lei (600.000 euro).

“Cresterea de ieri a indicelui BET-FI nu a fost una sustinuta, deoarece tranzactiile cu SIF-uri au adus volume reduse, iar in ultima perioada de timp societatile nu au iesit din zona de volatilitate si lichiditate redusa”, explica analistul Prime Transaction. Acesta sustine ca ne putem asista la astfel de cresteri si in zilele urmatoare, dar este greu de apreciat o perioada exacta.

Pe sectorul financiar, actiunile Erste Bank (EBS) au inregistrat o crestere importanta, de 4,34%, urmate de BRD cu 2,66%. Dintre companiile energetice, aprecieri puternice au avut actiunile Transelectrica (TEL) si Rompetrol Rafinare (RRC) de 2,65%, respectiv 1,48%. Titlurile Petrom (SNP) au atras cea de-a treia lichiditatea din piata, de 1,33 milioane de lei, cotatia finala avansand cu 0,21%, la 0,488 lei/actiune.

“Piata se afla intr-o zona de suport puternic. Daca pietele internationale se vor stabiliza pe termen scurt, ne putem astepta la reveniri mai serioase si la Bucuresti. Discursul Fed este hotarator in evolutia pietei din Statele Unite. Un semnal pozitiv este dat de evolutia pretului barilului de petrol coroborat cu o tendita de intarire a dolarului in raport cu principalele valute de referinta. Daca aceasta evolutie va continua, ne putem astepta la miscari pozitive pe termen scurt la nivel global”, apreciaza Mihai Hancu, trader la Intercapital Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri