Investitorii straini au facut investitii nete in luna iulie de circa 3 milioane de euro, de zece ori mai scazute decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului 2007, de 32,27 milioane de euro.

Nerezidentii au achizitionat actiuni in valoarea de 45,2 milioane de euro si au vandut de 42,16 milioane de euro. Cele mai importante cumparari le-au facut Cipru, Insulele Virgine Briatnice si Insulele Cayman, in timp ce SUA, Marea Britanie si Austria au realizat cele mai mari vanzari ale lunii.

Efectele crizei financiare globale se resimt inca in Romania

Nivelul redus al investitiilor realizate de investitorii straini pe piata de la BVB este in primul rand rezultatul crizei financiare internationale, care a generat pentru multi investitori pierderi insemnate, dar si un sentiment de neincredere in burse, ne-a explicat Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

“Fenomenul s-a manifestat intr-un mod mult mai vizibil pe pietele emergente, printre care si Romania, cauza principala fiind fragilitatea pietelor si reactia lor mult mai virulenta la cutremurele financiare. In cazul Romaniei, s-a adaugat perceptia ca economia este mult mai vulnerabila decat a altor tari din regiune ca urmare a adancirii, incepand cu a doua jumatate a anului trecut, a dezechilibrelor la nivel macroeconomic: deficit de cont curent foarte ridicat, inflatie in crestere, in prima faza devalorizarea accelerata a cursului de schimb. Perceptia a fost intarita de analizele facute de diferite institutii financiare internationale, care incadrau Romania intr-o clasa de risc ridicata, mult mai expusa la criza financiara internationala”, afirma brokerul Intercapital.

Nici lunile care urmeaza nu aduc vesti bune

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, declara ca volumele din luna trecuta sunt mici, insa este posibil ca ele sa creasca din septembrie, dar nu ca cele inregistrate in 2006 si 2007. Nerezidentii vor ramane pe bursele din tara de origine, explica acesta, atat timp cat vor exista sanse bune de a face profit acolo si cat timp problemele create de criza financiara internationala nu se vor calma.

“O schimbare a perceptiei cu privire la piata noastra nu se poate produce peste noapte, cel mai probabil acest lucru putandu-se intampla in momentul in care vor aparea semnale clare ale unei stabilizari a situatiei financiare la nivel global. In acest sens, daca facem referire la luna august, nu cred ca vom putea asista la o crestere spectaculoasa a achizitiilor facute de nerezidenti. Acest lucru se poate observa si din volumele de tranzactionare din primele sedinte ale lunii care s-au situat la unele dintre cele mai reduse nivele din acest an”, crede Aldea.

Investitorii romanii se lasa influentati de sentimente

“Investitiile nete la BVB arata ca nerezidentii nu sunt foarte prezenti in piata, insa fata de romanii care au cedat scaderilor si s-au retras sau si-au lichidat pozitiile pe unele societati au reusit sa indentifice punctele de minim si au cumparat la preturi bune”, apreciaza Necula.

Luna anterioara a fost cea in care indicii au ajuns la cele mai scazute nivele ale ultimilor doi ani, iar investitorii romani au actionat impinsi de panica sa vanda mai mult decat au cumparat cu 2,4 milioane de euro. Rezidentii au cumparat in iulie de 117,8 milioane de euro, iar plasamentele s-au ridicat la 155,5 milioane de euro. O diferenta negativa intre cumparaturile si vanzarile investitorilor romanii s-a inregistrat si in luna iulie a anului 2007, de 32,2 milioane de euro.

Specialistul Prime Transaction considera ca investitorii romani ar trebui sa urmareasca logica nerezidentilor, insa rezidentii, cat si Bursa de la Bucuresti nu au ajuns la o asemenea maturitate incat aceste date sa fie percepute la adevarata lor valoare. In iunie, romanii au facut investitii nete de 3,15 milioane de lei, in timp ce diferenta dintre cumpararile si vanzarile nerezidentiilor a fost de 2,3 milioane euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Florin Citu, despre interventia Parlamentului in datoria publica