Aproape 19% din actiunile totale ale celor sapte dezvoltatori listati pe bursa londoneza LSE sunt imprumutate, procentaj mai mare cu 45% decat valoarea de la inceputul lunii mai. Astfel, mai mult de 62% din actiunile oferite spre imprumutare de catre Barrat Developments, Persimmon, Bovis Homes Group si Redrow sunt in posesia vanzatorilor in lipsa.

“Vanzarea in lipsa a avut un impact masiv asupra acestor actiuni in luna iunie. Intr-un timp in care preturile imobilelor sunt in scadere, iar companiile anunta diminuari ale activelor si ale profitului, vanzatorii in lipsa au apasat si mai mult pe butonul de scaderi”, explica Robert Gardiner, analist la Davy Stockbrokers din Dublin.

Pretul actiunilor Barratt s-a triplat din 8 iulie, cand a ajuns la minime-record din cauza datoriilor mari si a deprecierii valorii terenurilor din Marea Britanie, in cadrul celei mai mari crize ipotecare din ultimele trei decade.

Citeste si:

Numarul actiunilor imprumutate de catre dezvoltatori investitorilor pana in 13 august este asemanator cu cel de la sfarsitul lunii iunie, inainte ca titlurile sa atinga nivele-record. Cele mai imprumutate actiuni sunt cele ale companiei Bovis Homes Group, 67% din totalul actiunilor oferite pentru creditare, si reprezinta 26% din valoarea de piata.

“Incepem sa vedem o apreciere din partea dezvoltatorilor pe care vanzatorii in lipsa o considera nesustinuta, iar rezultatele care urmeaza sa fie afisate cam intr-o luna nu vor aduce evolutii bune ale actiunilor”, a continuat Robert Gardiner. Peste 1,4 triliarde de dolari in actiuni au fost imprumutate in luna iulie, aproape o treime peste valorile de la inceputul lui 2007, potrivit firmei specializate in creditarea de actiuni din Londra, Spitalfields Advisors.