Exceptand anul trecut cand anumiti emitenti de pe segmentul Rasdaq au fost “vedetele” bursei, aceasta piata nu a excelat niciodata in lichiditate. In august, rulajele zilnice nu au depasit 1 milion de euro, decat in conditiile in care s-au facut schimburi de pachete importante de actiuni.

Totusi, companiile listate nu au suferit pierderi bruste, cea mai mare scadere a indicelui compozit Rasdaq-C fiind de 1,03%, in data de 12 august. Din toamna anului trecut, scaderile zilnice ale indicelui nu au depasit, in medie, 2 procente.

Si in anii precedenti, orice miscare descendenta a pietei implica scaderi mai importante pe segmentul Rasdaq si orice criza de lichiditate se resimtea in primul rand aici. Astfel, trendul descendent ce domina bursa de aproximativ un an a avut efecte importante asupra segmentului. Investitorii sunt oricum mai sceptici in ce priveste investitia in piata de capital, iar faptul ca Rasdaq nu ofera emitenti foarte stabili a fost o cauza in plus a acestei evolutii aproape invizibile.

Hotararea CNVM a coincis cu perioada sumbra a Rasdaq

Marius Pandele, Head of Research in cadrul casei de brokeraj Vanguard, considera ca este doar o coincidenta faptul ca scaderea lichiditatii pe Rasaq si decizia CNVM au avut loc in aceeasi perioada. “In general, cei care tranzactioneaza sume mai mari pe piata Rasdaq sunt mai putin sensibili la astfel de informatii. Aceasta piata a fost si pana acum caracterizata de un grad ridicat de risc, pe care investitorii il cunosc si il accepta”, continua analistul.

In cazul in care piata ar fi transformata in sistem alternativ de tranzactionare, explica Pandele, Rasdaq nu ar deveni mai putin atractiva pentru investitorii care cauta “comori ingropate in nisip”.

Citeste si:

Efectele deciziei arbitrului pietei se vor simti in timp

“Nu stiu in ce masura lichiditatea Rasdaq a fost afectata in august de decizia CNVM. Efectele se vor resimti pentru companiile listate pe o perioada de timp indelungata si nu vor fi deloc pozitive”, a declarat, pentru Wall-Street, Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

Insa, afirma Lupsan, este greu ca societatile de pe Rasdaq sa aiba o evolutie crescatoare in conditiile in care companiile de pe piata reglementata BVB inregistreaza scaderi chiar daca raporteaza rezultate bune.

“Vestea legata de decizia CNVM a avut o influenta negativa mai degraba asupra BVB, care spera sa atraga mai multi investitori de genul fondurilor de pensii sau fondurilor deschise de investitii, prin marirea numarului de companii de pe piata reglementata”, spune Pandele.

Trebuie mentionat ca in acest moment piata Rasdaq nu este considerata piata reglementata pentru fondurile deschise de investitii din afara Romaniei, iar multe dintre acestea au interdictie de a investi in afara pietelor reglementate. Tipicul investitorilor de la Rasdaq nu este insa acesta, ci include fonduri cu afinitate mult mai mare la risc, conchide analistul Vanguard.