Erste Bank ar putea decide, in adunarea generala a actionarilor BCR de miercurea viitoare, care vor fi cei doi reprezentanti ai SIF-urilor in consiliul de supraveghere, din cinci candidati, in urma modificarii actului constitutiv al bancii, pentru a permite mai mult de doua nominalizari, relateaza NewsIn.
Cei cinci candidati nominalizati de SIF-uri, de aceasta data, sunt presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, directorul comitetului de directie din consiliul de administratie al SIF Moldova, Alexandru Matei, presedintele SIF Muntenia, Petre Pavel Szel, vicepresedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu si presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, au declarat, pentru NewsIn, surse din actionariatul BCR.

"SIF-urile nu au reusit sa se inteleaga sub nicio forma si, practic, au cerut Erste Bank sa decida pentru ei. Daca se aproba modificarea actului constitutiv, Erste ar putea vota in AGA de saptamana viitoare si s-ar putea alege reprezentantii SIF-urilor in consiliu. Ei au nominalizat, de data aceasta, cinci candidati", a mai spus sursa citata.

Alegerea celor doi reprezentanti ai SIF-urilor in consiliul BCR ar putea inlesnita, miercuri, prin modificarea actului constitutiv al bancii, inainte de votul pentru cele doua locuri vacante, astfel incat cele cinci SIF-uri sa poate nominaliza mai mult de doi candidati, potrivit convocatorului AGEA publicat pe pagina de internet a BCR.

"Doi candidati vor fi alesi de AGA dintre candidatii nominalizati in scris de catre SIF-uri. Totusi, daca au fost desemnati mai mult de doi candidati, oricare doua persoane dintre candidatii respectivi pot fi alese de catre AGA", arata documentul.

In forma inca nemodificata, actul constitutiv prevede ca, pentru cele doua locuri ale SIF-urilor in consiliul de supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR), sa fie nominalizati doar doi candidati din partea celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF). In trecut, SIF-urile nu au reusit sa se puna de acord pentru cele doua propuneri, desemnand un numar mai mare de candidati, ceea ce a a facut ca locurile lor in consiliul BCR sa ramana vacante.

Pentru a fi alesi, cei doi candidati trebuie sa intruneasca, in cadrul AGA, 51% din voturi.

"In principiu, Erste a fost de acord sa decida. Spre deosebire de alte cazuri, la BCR reprezentantii in consiliul de supraveghere nu pot fi alesi fara 51% din voturi", a declarat, pentru NewsIn, Petre Pavel Szel.

Pe de alta parte, alegerea celor doi reprezentanti va fi dificila pentru actionarul majoritar, mai spun aceleasi surse apropiate afacerii, motiv pentru care Erste a preferat sa se abtina de la vot pana in prezent.

Consiliul de supraveghere al BCR este compus din sapte membri, din care cinci au fost desemnati, conform actului constitutiv al BCR, de Erste Bank, actionarul majoritar, iar ceilalti doi trebuie desemnati de catre cele cinci SIF-uri actionare ale BCR.

Consiliul de supraveghere isi poate desfasura activitatea si cu cinci membri, avand in vedere ca este intrunit cvorum-ul necesar. Acesta era format, in prezent, din presedintele Andreas Treichl, vicepresedintele, Peter Kisbenedek, si membrii Herbert Juranek, Bernhard Spalt si Florin Pogonaru. In urma demisiei, Kisbenedek va fi eliberat din functie, urmand sa fie inlocuit in urma AGA de pe 27 august.

BCR are ca actionar majoritar Erste Bank, care detine 69,1719% din capitalul social, in timp ce cele cinci SIF-uri au, cumulat, 30,1175% din actiuni. Actionari minoritari sunt, printre altii, fondul olandez de investitii MEI-Roemenie En Bulgarije Fonds NV ( 0,02%), Middle Europe Opportunity Fund II NV ( 0,018%), Actinvest SA ( 0,0020%), Certinvest SA ( 0,0001%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri