Obligatiunile de tip “auction rate securities” sunt instrumente financiare pe termen lung care au fost vandute de banci ca investitii pe termen scurt si care pot fi vandute la o dobanda fixa stabilita prin licitatie.

Acest acord pune capat unui lung sir de procese in care au fost implicate mai multe insitutii financiare, in urma unor acuzatii de inducere in eroare a investitorilor referitor vanzarea acestor tip de instrumente financiare.

Merrill Lynch va rascumpara obligatiuni in valoare de 10 pana la 12 miliarde de dolari in timp ce Goldman Sachs va plati 1,5 miliarde de dolari pentru acest tip de obligatiuni. Deutsche Bank va rascumpara titluri in valoare de 1 miliard de dolari.

Citeste si:

Merrill Lynch va achizitiona titlurile intre 1 octombrie 2008 si 2 ianuarie 2009 iar Goldman Sachs, incepand de astazi si pana pe 12 noiembrie. Deutsche Bank are o perioada de 90 de zile pentru completarea operatiunii.

Zeci de mii de clienti, persoane fizice sau companii, s-au gasit in imposibilitatea de a-si recupera investitiile. Conform estimarilor, aproximativ 200 de miliarde de dolari sunt blocati in obligatiuni “ARS”.