Abhijit Chakrabortti, analist financiar global in cadrul Morgan Stanley, a coborat perspectivele profitului operational per actiune pentru indicele american la 78 de dolari de la 86 dolari, potrivit unei note a bancii. Analistul a enuntat si o proiectie de castig de 84 dolari pe actiune pentru urmatorul an.

Aceasta noua perspectiva este “puternic dependenta de o scadere a inflatiei pana la sfarsitul anului, dar si de scaderea conditiilor de crestere a economiei globale, de aprecierea dolarului si de deprecierea preturilor la petrol si marfuri”, noteaza Chakrabortti.

Analistul estimeaza o crestere de doar 0,6% pentru Standard & Poor 500 fata de valoarea de 1.292,20 puncte cat inregistra indicele la finalul sedintei de tranzactionare de vineri. Estimarea este cu 10% mai scazuta decat media de 1.446 de puncte realizata de alti noua analisti de pe Wall Street.

“Cea mai mare ingrijorare pe care o avem in privinta perspectivelor de venituri pentru 2009 este o combinatie intre incetinirea cresterii economice globale, scaderea marjelor de profit, o moneda americana puternica, o reducere a valorii actiunilor si o continuare a pierderilor cauzate de creditele ipotecare. Aceste motive vor influenta in mod negativ toate asteptarile pe care le avem pentru urmatorul an”, a conchis analistul Morgan Stanley.