London Stock Exchange (LSE) a redus de ieri taxele de tranzactionare intr-o miscare de a lupta cu un val de nou-veniti in tranzactiile cu actiuni, informeaza Financial Times.
Bursa londoneza a scos tariful pentru executarea ordinelor de 7,5 lire sterline si taxa de o lira pentru managementul ordinului. Schimbarile de tarife au fost realizate pentru a atrage un nou tip de traderi care utilizeaza algoritmi complecsi, realizati pe calculator, pentru a plasa un numar foarte mare de ordine intr-un timp foarte scurt, cu scopul de a prinde cel mai bun pret.

Acesti “traderi algoritmici” devin din ce in ce mai importanti pentru piata de capital deoarece sunt cei mai mari utilizatori ai platformelor cu facilitati multiple si aduc cele mai mari volume de tranzactionare. Acest tip de traderi realizeaza 50% din valoarea tranzactiilor la Deutsche Börse, care si-a redus saptamana trecuta taxele si tarifele.

Decizia vine dupa ce bursa Nasdaq OMX Europe, unul dintre nou-veniti, a ales banca de investitii Citigroup sa ofere rute electronice pentru ordinele de cumparare/vanzare de la cea mai noua platforma de tranzactionare catre alte platforme din Europa.

In urmatoarele doua luni vor fi lansate inca trei platforme alternative de tranzactionare pentru actiunile pan-europene. Acestea sunt un efect al concurentei rezultata din regulile de tranzactionare a valorilor mobiliare Mifid, promulgate de catre Comisia Europeana in 2007. Rezolutia elimina monopolurile burselor de valori, oferind oportunitati de a tranzactiona actiuni si pe alte platforme.

Turquoise, una dintre cele doua platforme ce ofera “facilitati multiple de tranzactionare”, a intrat in a treia saptamana de testare. La finalul saptamanii trecute, pe platforma s-a reusit sa se tranzactioneze actiuni de pe 13 piete de capital europene. Cealalta platforma este Chi-X, detinuta de catre casa de brokeraj Instinet Europe. Chi-X are deja o cota de piata de 13%, de la lansarea sa de acum 14 luni din piata platformelor de tranzactionare pe actiunile include in FSTE 100.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri