Actiunile incluse in indicele de referinta pentru piata de capital din SUA au ajuns sa fie tranzactionate la un price per earnings ratio (PER) de 25,8, cea mai mare valoare din ultimii cinci ani. Ultima data cand acest lucru a avut loc, S&P 500 a pierdut 38%, informeaza Bloomberg.

Managerii fondurilor Federated Investors Inc., Russell Investments si Morgan Asset Management, care supervizeaza impreuna peste 600 miliarde de dolari, afirma ca aprecierile nu vor dura deoarece profiturile corporatiilor nu se vor ridica la nivelul estimarilor analistilor. Specialisti de pe Wall Street, care au fost prea optimisti in privinta rezultatelor din ultimele patru trimestre, prognozeaza ca actiunile celor mai mari companii din SUA vor inregistra cresteri-record ale profiturilor de 62%, in ultimele trei luni ale 2008, potrivit datelor compilate de Standard&Poor.

Unii analisti sunt prea optimisti

Estimarile analistilor au fost cu 26% mai mari din ultimul trimestru al 2007 deoarece nu au reusit sa anticipeze pierderi bancare de peste 500 miliarde de dolari legate de criza creditelor si de incetinirea cresterii economice, conform datelor S&P si Bloomberg.

Indicele de referinta a pierdut 0,7% saptamana trecuta, cea de-a doua scadere saptamanala consecutiva, in timp ce cheltuielilor consumatorilor s-au redus, iar veniturile au coborat. S&P 500 s-a depreciat cu 13% in acest an, condus de scaderea cu 27% a actiunilor din sectorul bancar.

O combinatie intre cresterea preturilor si veniturile in scadere a facut ca evaluarea S&P 500 sa scada cu 20% in acest trimestru, cea mai mare scumpire a actiunilor din noiembrie 2003.

Cel mai recent PER de asemenea valoare a existat spre sfarsitul anului 2001, cand “bula” dot.com a explodat. Cresterea evaluarilor a precedat o scadere care a redus peste jumatate din capitalizarea companiilor americane.

Citeste si:

Peste 360 de companii incluse in indicele de referinta american sunt tranzactionate sub valoarea lor medie, ceea ce ofera oportunitati investitorilor ce selecteaza actiuni. Gap Inc., cel mai mare retailer de imbracaminte din SUA, AK Steel Holding Corp, cel de-al patrulea producator de otel, si Lexmark International, cel de-al doilea fabricant american de imprimante, sunt plasate in piata la valori de 15 ori mai reduse fata de castigurile acestora, chiar si dupa raportarile de profituri mai mari cu 30% in trimestrul al doilea.

Steinhardt: Prognozele reprezinta simple sperante

Celebrul investitor Michael Steinhardt spune ca prognozele asupra revenirii profiturilor bune sunt doar sperante false. “Consider ca analistii s-au grabit. Intr-un ciclu normal al investitiilor, acesta ar fi un bun moment pentru a te gandi sa reintri la cumparare, insa acesta nu este un ciclu normal”, a conchis acesta.

“Nu cred ca am scapat de criza financiara. Portofoliile de credit ale bancilor au inceput sa se deterioreze. Pierderile vor continua sa exercite o presiune puternica asupra balantei contabile a profiturilor si din 2009”, considera Stephen Wood, strateg senior la Russell Investments.
“In ciuda cresterilor din acest trimestru ale pietei de capital, problemele legate de fundamente sunt inca prezente si nu vor disparea. O solutie ar fi o reducere a estimarilor privind profiturile ceea ce ar implica preturi de actiuni mai scazute”, Walter “Bucky” Hellwig, care supervizeaza 30 miliarde de dolari in cadrul companiei Morgan Asset Management.

Bancile de investitii isi sfatuiesc clientii sa cumpere actiuni, anticipand o revenire a veniturilor companiilor. Prognoza medie a 10 strategi intervievati de catre Bloomberg este ca S&P 500 va creste cu 14% de la valoarea de saptamana trecuta de 1.456,50 puncte. Thomas Lee, strateg-sef in cadrul JPMorgan Chase & Co., a declarat saptamana trecuta ca titlurile americane vor creste “mult mai mult” o data cu imbunatatirea profiturilor.

Cele mai bune estimari ale profiturilor sunt cele ale companiilor din sector financiar-bancar. Analistii sunt de parere ca in al patrulea trimestru casele de brokeraj si asiguratorii isi vor majora veniturile de peste cinci ori fata de acum un an.