Sedinta de ieri a Bursei s-a incheiat cu cresteri spectaculoase pe indicele financiar, dupa ce tendinta a fost data din prima sedinta a saptamanii. Brokerii consultati de Wall-Street sustin ca evolutiile si volumele din sedintele urmatoare vor confirma fie cresterea, fie continuarea trendului descendent.
Societatile de Investitii Finaciare s-au apreciat in cursul zilei dupa o sedinta destul de agitata si lichida. Indicele BET-FI a castigat 8,48%, crestere venita dupa o zi de exceptie in Europa si in Statele Unite. Indicele BET a castigat 1,56%. “Este de remarcat ca s-a intors pe un trend pozitiv din zona de suport construita in iulie”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Hancu, trader la Intercapital Invest. Lichiditatea totala a pietei a fost de 11,4 milioane de euro in sedinta de ieri.

Cresterea a fost peste asteptarile brokerilor, cauzele fiind multiple. “Este o crestere mare, peste asteptarile noastre, care poate avea mai multi factori declansatori. Astfel, cresterea foarte mare a PIB-ului, potentialul de revenire a pietei americane, ajutata de scaderea pretului petrolului, dar si faptul ca SIF-urile se aflau foarte jos sunt cele mai importante premise ale cresterii semnificative de astazi”, ne-a declarat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Totusi, nu exista inca o confirmare a unor cresteri pe termen mai lung. “Cred ca volumele de ieri nu au fost suficiente pentru a sustine o astfel de crestere. Preturile vin de foarte jos, ultimul rebound a fost prin ianuarie. Scaderile din aceste 8 luni sunt foarte importante, mai ales ca am avut doar doua luni de respiro, mai si iunie. Mare parte din volumele de astazi s-au facut pe zonele de pret de la inchidere”, a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Sedintele urmatoare sunt decisive pentru conturarea tendintei

Niciun specialist nu poate confirma in acest moment tendinta urmatoare. Sansele ca aceste cresteri sa fie sustinute sau sa fi fost vorba doar de un rally sunt egale.

“Sunt de asteptat si miscari de corectie, datorita amplitudinii cresterilor inregistrate astazi. Tendintele de pe bursele externe vor fi hotaratoare in crearea unui trend pozitiv pe termen mediu si la noi”, a explicat Hancu.

“Sansele sunt egale: poate fi un rally de moment sau cresterea se poate confirma. Trebuie sa asteptam cateva sedinte sa se confirme. Am putea sa asistam fie la cresteri usoare in urmatoarele sedinte, fie la scaderi de proportii mici”, crede Paul Brendea.

Si Ciubotaru ne-a explicat ca nu exista niciun semn ca aceasta tendinta va continua. Totusi, daca tinem cont si de cresterile din prima zi a saptamanii, aceste aprecieri au venit dupa o perioada foarte lunga de scaderi, in care au intrat foarte putini bani in piata si intr-un context in care preturile marfurilor scad pe pietele internationale. “Cred ca volumele din sedinta de astazi vor fi decisive, chiar daca vom asista la scaderi mici. Aceasta confirmare ar arata ca exista interes in piata, ca se cumpara si am putea asista la o prelungire a tendintei”, a mai spus brokerul de la Vanguard.

Aprecierile s-au resimtit pe toate palierele

Ieri, indicele BET-C a urcat cu 1,19%, pana la 4.128,70 puncte. Indicele BET-XT a crescut cu 3,53%, pana la 596,75 puncte, iar BET-NG a urcat cu 1,06%, pana la la 775,82 puncte.

Actiunile SIF Moldova au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 5,45 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 6,59%, in vreme ce cotatia titlurilor SIF Oltenia a urcat cu 10,47%, la 1,90 lei.

Tranzactiile cu actiuni SIF3 au insumat 4,42 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 8,77%, in timp ce actiunile SIF Muntenia au atras un rulaj de 3,28 milioane lei, iar pretul lor a urcat cu 8,57 %, la 1,14 lei.

Titlurile SIF1 s-au scumpit cu 7,69%, la pretul de 1,68 lei, pe fondul unui rulaj de 3,17 milioane lei, iar actiunile BRD s-au apreciat cu 4,17 procente. Cotatia titlurilor Petrom a coborat cu 0,71%, la 0,417 lei, in vreme ce actiunile Erste Bank s-au scumpit cu 3,87%, la 147,50 lei.

Pe piata instrumentelor derivate de la BVB au fost incheiate 132 de contracte la termen, in valoare totala de 74.524 lei. Astfel, actiunile Petrom au fost cotate la 0,43 lei, pentru scadenta septembrie, in crestere cu 0,01 lei, iar titlurile SIF Oltenia au fost cotate la 1,88 lei pentru aceeasi scadenta, in urcare cu 0,22 lei. Derivatele pe actiuni SIF Moldova au fost cotate la 1,74 lei, pentru scadenta septembrie, in apreciere cu 0,14 lei.

Pe piata instrumentelor cu venit fix au fost transferate aproape 5.000 de obligatiuni, pentru suma totala de 515.124 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri