Produsul, numit BCR Valuation Monitor, include o selectie a celor mai reprezentative companii listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si pe piata Rasdaq, grupate in 13 sectoare de activitate.

Cele 83 de companii dun prima editie a raportului au o capitalizare a actiunilor liber-tranzactionabile pe piata (free-float) de doar 3,6 miliarde euro, remarca analistii BCR, ceea ce "reprezinta o indicatie in legatura cu adancimea redusa a pietei romanesti a actiunilor, unde valoarea actiunilor liber transferabile reprezinta, astfel, numai 21% din capitalizarea totala a companiilor selectate".

Selectia companiilor in acest raport este deschisa, fiind actualizata lunar, astfel ca unele unele companii pot fi adaugate, daca justifica pe termen mediu sau lung un interes din partea investitorilor, iar altele pot fi eliminate.

"Spre exemplu, din luna octombrie vor fi incluse companii cu expunere in domeniul agriculturii, sector care va deveni unul dintre cele mai interesante in urmatorii cinci ani, avand in vedere ca fermierii romani si companiile romanesti eligibile vor avea posibilitatea sa absoarba fonduri europene de peste 8 miliarde euro pana in 2013", se arata in comunicatul bancii.

Citeste si:

BCR Valuation Monitor, care isi propune drept scop oferirea unei imagini cat mai complete a structurii pietei romanesti a actiunilor, va prezenta indicatori relevanti pentru companiile din piata precum raporturile EV/Sales, EV/EBITDA, P/E, P/Sales si P/BV, calculate cu datele financiare pe 2007 si cu ultimul pret de tranzactionare din luna respectiva.

BCR nu furnizeaza in cadrul acestui produs estimari referitoare la evolutia indicatorilor financiari in 2008 sau anii urmatori, fiind utilizate doar informatiile din bugetele de venituri si cheltuieli ale companiilor, in cazul in care exista.

De asemenea, raportul BCR va prezenta indicatori precum volatilitatea zilnica a preturilor de inchidere a fiecarei actiuni in ultimele 90 de sedinte de tranzactionare, "aceasta fiind cea mai relevanta masura a riscului investitiei intr-un activ financiar, in conditiile unei dimensiuni reduse a bursei de la Bucuresti".

Selectia va include companii cu valoare de piata mare (LargeCaps), de peste 200 milioane euro, societati cu capitalizare medie, cuprinsa intre 75 milioane euro si 200 milioane euro, firme cu valoare de piata mica (SmallCaps), de 20-75 milioane euro, dar si unele companii cu capitalizari mai mici de 20 sau chiar 10 milioane euro (MicroCaps), in functie de potentialul oferit de afacerile respective.