Grupul bursier Nasdaq OMX ar putea intra in licitatia pentru o participatie majoritara in cadrul Bursei de Valori din Praga, ceea ce ii poate aduce companiei americane un inceput in aceasta regiune, declara surse citate de cotidianul britanic The Guardian.
O sursa din cadrul bursei, care are o valoare estimata la peste 300 milioane de dolari, a afirmat ca Nasdaq se arata interesata de operatoru bursier din Praga. O alta persoana in stransa legatura cu subiectul a declarat pentru Reuters ca o participatie in cadrul burselor din Europa Centrala si de Est, cum ar fi cea din Praga, “este cu siguranta de interes pentru OMX”. Nasdaq, care a finalizat procesul de fuzionare cu bursa nordica OMX la inceputul anului, nu a dorit sa comenteze asupra speculatiilor.

Unii analisti spun ca o oferta din partea Nasdaq s-ar putea lovi de politicile statului legate de operatorii vecini, care sunt in cautare de piete mai mici ce nu reusesc sa atraga prea multe listari, cum este cea din Cehia.

“Deoarece Nasdaq este un jucator mare la nivel mondial, bursele mici sunt foarte interesate sa fie achizitionate sau sa fuzioneze cu aceasta. Aceasta miscare ar putea fi uan foarte buna pentru intrarea operatorului american in Europa de Est, o piata care nu a reusit inca sa se consolideze puternic”, sustine Bernando Mariano, un analist specializat in burseleprivate din cadrul firmei Equity Research Desk.

WSE si Deutsche Boerse, posibili pretendenti


Bursa de Valori din Praga (PSE) si actionarii acesteia au anuntat la inceputul lunii august ca sunt in cautari formale pentru un partener, prin achizitionarea a unei participatii majoritate in cadrul operatorului. Cel mai mare actionar al bursei, banca de investitii Patria Financce, a declarat ca actionarii ar putea vinde peste 90% din titluri pana la sfarsitul anului. Patria Finance nu a vrut sa comenteze asupra zvonurilor legate de posibila oferta a Nasdaq.

Analistii, ca si mici actionari ai bursei din Praga, au numit Bursa de Valori din Varsovia si operatorul bursier din Germania, Deutsche Boerse, ca posibili pretendenti ai institutiei cehe.

Luna trecuta, CEO-ul bursei din Viena a declarat ca este interesat sa liciteze pentru PSE. Saptamana trecuta, un cotidian ceh informa pe surse ca Nasdaq este interesat sa achizitioneze bursa din Praga.

“Nasdaq, fiind o institutie dinafara, ar putea avea o sansa mai buna sa consolideze piata de capital din Cehia decat bursele din Varsovia si Viena din cauza rivalizatii politicilor locale din Europa de Est”, a continua analistul Equity Research Desk.

Competitia a prins contur anul trecut datorita rezolutiei MiFid, care intentioneaza sa creasca rivalitatea in tranzactionare in Uniunea Europeana.

In aceasta cursa, bursa din Varsovia a intrecut operatorul vienez din punctul de vedere al capitalizarii, iar operatorul din Praga este a treia bursa din regiune.

La Praga se tranzactioneaza actiuni, obligatiuni si contracte futures, iar pe piata principala sunt listate 14 companii cu o valoarea de piata de 114 miliarde de dolari.

Tranzactile si lichiditatea bursei au crescut in ultimii anii datorita noilor reglementari si a convergentei economiei tarii cu Europa de Vest, insa chiar si in aceste conditii a atras doar sase noi listari in ultima decada.

Operatorul bursier Nasdaq afirma ca doreste sa se extinda in Europa si sa tranzactioneze noi instrumente financiare, iar, la inceputul anului, a anuntat achizitia operatorul bursier de energie NordPool.

Chiar daca bursa americana declara ca va avea nevoie de ceva timp pentru a integra noile achizitii, in aceasta saptamana, Nasdaq s-a integrat la orar de tranzactionare atat pentru OMX cat si pentru optiunile de pe Bursa de Valori Philadelphia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri