Evolutia pe termen scurt la Bursa de la Bucuresti ramane sub semnul incertitudinii in conditiile in care in primele zile ale saptamanii, indicii au inregistrat cresteri importante, pentru a le pierde aproape in totalitate pana vineri.
Totusi, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, este optimist in privinta unei evolutii de stabilizare in aceasta saptamana. Acesta ne-a explicat ca daca indicele pietei americane va rezista peste pragul de 11.100 de puncte si va inchide peste aceasta cotatie (Dow Jones a incheiat sedinta de vineri la valoarea de 11.220 puncte, n.r.) este posibil ca panica sa se disipeze si la BVB, iar investitorii vor cauta noi repere.

“Saptamana viitoare indicii ar putea evolua spre o stabilizare a cotatiilor. Suntem intr-o perioada cu volatilitate ridicata, perioade care au mai fost intalnite in ultimele opt luni: dupa cateva zile cu scaderi accentuate au existat zile de rebound, dupa care piata s-a indreptat catre o consolidare si o evolutie in range”, considera Ciubotaru.

SIF-urile, preferatele investitorilor

Valoarea tranzactionata in ultima saptamana a fost in crestere cu 33% fata de cea inregistrata in saptamana anterioara, fiind de 109,5 milioane lei (30, 7 milioane euro). Lichiditatea a fost ajutata de titlurile SIF2 – Moldova si de cele ale SIF5 – Oltenia, acestea cumuland 13,6%, respectiv 15% din valoarea totala tranzactionata, se arata in raportul saptamanal Puls Capital, realizat de Intercapital Invest.

Toti indicii bursieri s-au depreciat, cu exceptia indicelui BET-FI care a crescut cu 1,85%; in doar doua zile societatile de investitii financiare (SIF) au castigat 13,3%. Tranzactiile cu SIF-uri au insumat 55,6% din totalul schimburilor de la BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat doar 6,89% din valoarea totala.

Cele mai mari aprecieri din ultima saptamana au fost inregistrate de societatea Antibiotice (ATB) care au urcat cu 7,21%, urmata de Dafora (DAFR), care a castigat 6,22% si Siretul Pascani (SRT), cu o aprecviere de 5,77%.

Scaderile de la Bursa nu s-au terminat inca

Razvan Pasol, presedinte al casei de brokeraj Intercapital, afirma ca evolutiile la bursa sunt ciclice, ca si cele din economie. “Scaderile prin care trecem in prezent sunt inevitabile, iar ceea ce putea diferi este doar momentul lansarii lor. Cu toate acestea, avem doua vesti bune: mai intai, faptul ca perioada de scadere se va incheia la un moment dat, iar acest lucru este o certitudine; apoi, faptul ca, in ciuda acestei ciclicitati, tendinta generala pe termen lung a pietei este una crescatoare, sprijinita de cresterea economica”, continua acesta.

Directorul casei de brokeraj explica in editorialul sau din Puls Capital ca doua zile cu cresteri accentuate nu determina obligatoriu un sfarsit al scaderilor la bursa in contextul unor volume de tranzactionare neglijabile.

Semnalele trebuie sa fie mult mai puternice, scrie acesta, printre care se pot enumera stabilizarea si cresterea pietelor financiare internationale, rezolvarea problemelor si crizelor din economiile importante, cresterea semnificativa a volumelor de tranzactionare la BVB, formarea unei tendinte clare de crestere a indicilor pe termen de mai mult de cateva saptamanii, sentimente mai optimiste ale investitorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri