Industria fondurilor mutuale a fost sustinuta in luna august de cresterea cu peste 11 procente a fondurilor de obligatiuni, alea caror active au ajuns la 203 milioane de lei. Aceasta apreciere corespunde unei cote de 22,5 procente din totalul activelor fondurilor deschise de investitii.
Activele totale ale fondurilor mutuale au stagnat luna trecuta la nivelul de 921 milioane lei (260,9 milioane euro), potrivit datelor transmise de AAF. De la inceputul anului, industria fondurilor deschise de investitii a suferit o depreciere cu 3,5 procente a activelor.

Si activele gestionate de fondurile monetare au sporit in august, cu 2,5%, la 192 milioane lei, reprezentand 20,9% din activele industriei fondurilor.

Cea mai mare pondere din sector, de 29,6%, o au fondurile diversificate, activele lor depreciindu-se cu 3.5% luna trecuta, pana la 277 milioane lei. Fondurile cu plasamente in actiuni urmeaza cu o pondere de 26%, aferenta unor active nete de 239 milioane lei, in scadere cu 6,7% fata de luna iulie.

In clasamentul administratorilor de fonduri, BCR Asset Management isi consolideaza prima pozitie, cu active in crestere la 291 milioane lei si o cota de piata de 31,6%. In top urmeaza SG Asset Management-BRD, care a urcat pe pozitia a doua, dupa ce activele i-au sporit la 106,9 milioane lei, avand o cota de piata de 11,6%.

EFG Mutual Funds Management a coborat pe locul trei, cu active de 95,8 milioane lei, captand o cota de 10,4% din piata administratorilor de fonduri mutuale.

Administratorul de fonduri al Bancii Transilvania, BT Asset Management, administra la sfarsitul lunii august active de 95,6 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de piata de 10,3%, iar Raiffeisen Asset Management gestiona 85,3 milioane lei si avea o cota de piata de 9,3%.

Luna trecuta a adus patru fonduri noi in industrie, fondurile deschise Prime Capital si Prime speed Capital, administrate de Prime Asset Management, fondul inchis Everest, cu o politica de timp agresiv, administrat de Certinvest Grup Aviva si primul fond inchis cu capital garantat, OTP Garantis, administrat de OTP Asset Management.

Activele fondurilor inchise au crescut usor, cu mai putin de un procent


Activele fondurilor inchise de investitii (private equity) au crescut luna trecuta cu doar 0,9% pana la 84 milioane lei (23,8 milioane euro), desi actiunile din piata de capital s-au depreciat considerabil, arata datele publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri.

De la inceputul anului, activele fondurilor inchise au pierdut 54 de procente.

Prima pozitie dupa active pe acest segment este ocupata de Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA), cu sume totale aflate in admistrare de 30,31 milioane lei, in scadere cu 6,6% fata de finalul lunii iulie. Fondul este listat pe piata Rasdaq, sub simbolul XFOA.

Pe locul al doilea, este Fondul Privat Comercial (FPC), cu plasamente preponderent in efecte de comert, a carui active se ridicau la sfarsitul lui august la 22,3 milioane lei, in scadere cu 6,9% fata de luna iulie.

Fondul BT Invest 1 avea active nete de 8,56 milioane lei, in scadere cu 2,4% fata de luna iulie, in timp ce activele nete ale Fondului de Actiuni Privat Transilvania (FAPT) se ridicau la finalul lunii august la 7,03 milioane lei, in scadere cu, cu 10,8 procente.

Fondurile de actiuni Euro Globinvest si Infinity aveau la finalul lunii august active de 4,76 milioane lei, respectiv de 2,66 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri