Guvernul conservator a votat impozitarea cu 10% a castigurilor de capital, pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare si pentru a mentine deficitul bugetar sub pragul de 3%, impus de Uniunea Europeana.

Avantajul pe care il oferea bursa greceasca prin lipsa impozitarii castigurilor a atras un numar mare de investitori straini. Portofoliile straine reprezinta, in prezent, 51,4% din tranzactiile de pe piata de capital si insumeaza aproximativ 65% din cifra de afaceri.

"Masura guvernului va diminua fluxurile de capital de pe bursa", a declarat seful asociatiei brokerilor din Atena (SMEHA), Alexander Moraitakis.

Citeste si:

"Intrebarea este daca taxele impuse de guvern vor duce la cresterea veniturilor bugetare, lucru de care ne indoim, sau daca vor cauza deteriorarea mediului economic, reducerea locurilor de munca si adoptarea unui tratament diferential fata de investitori", a mai spus acesta.

Brokerii se tem ca noua taxa va afecta in cea mai mare masura investitorii din sectorul de retail, a caror numar s-a redus considerabil dupa prabusirea pietei din 1999, in timp ce fondurile de pe piata de capital vor intra sub incidenta tratatelor internationale care combat dubla impozitare sau scutiri de taxe.

"Cred ca, in cele din urma, se va renunta la aceasta masura, dupa cum s-a intamplat si in Turcia", a mai spus Moraitakis.