Bursa de la Bucuresti a crescut moderat in sedinta de astazi, iar titlurile SIF s-au scumpit cel mai mult, cu 2,17%, investitorii pastrand o parte din optimismul sedintei anterioare, pe fondul planului de salvare a sectorului financiar anuntat de autoritatile americane.
Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut luni cu 39,4%, la 35,75 milioane lei (9,85 milioane euro), dupa ce in sedinta anterioara rulajul insumase 59,02 milioane lei (16 milioane euro).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,01%, pana la 4.761,66 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,92%, pana la 3.600,66 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 2,17%, ajungand la 28.700,05 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,98%, pana la 11.874,39 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,08%, pana la 501,56 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,29%, pana la la 683,83 puncte.

"In timpul zilei am avut parte de oscilatii foarte mari la noi, cam cate 2-3% intre minim si maxim. In general, piata a evoluat destul de violent luni, ceea ce nu favorizeaza investitiile pe termen mediu sau lung", a declarat Florin Catinas, broker la WBS Romania, citat de NewsIn.

Bursele europene cresteau usor la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, dupa ce actiunile bancare s-au apreciat in urma anuntului Mitsubishi UFJ Financial ca vrea sa cumpere 10-20% din actiunile bancii de investitii Morgan Stanley.

La ora inchiderii Bursei de Valori Bucuresti, bursele europene reuseau sa depaseasca usor valorile de referinta. Astfel, indicele principal al pietei de la Frankfurt, DAX, castiga cel mai mult, 0,38%, pana la 6.212,76 puncte, iar indicele Bursei de la Paris, CAC40, urca cu 0,17%, la 4.332,29 puncte. Indicele bursei londoneze, FTSE, crestea cu 0,03%, la 5.312,8 puncte.

Cu toate acestea, pietele financiare sunt in continuare tensionate, iar esecul ultimelor mari banci de investitii de pe Wall Street suscita ingrijorari privind posibilitatea unor noi falimente.

Bancile de investitii Goldman Sachs si Morgan Stanley, ultimii doi giganti de investitii independenti de pe Wall Street se vor transforma in banci cu o structura de tip holding, supuse unor reglementari mai stricte din partea Federal Reserve. Cele doua firme au cerut aceasta schimbare, chiar daca Congresul si administratia Bush doresc introducerea planului de salvare a sectorului financiar in valoare de 700 miliarde dolari.

"Cele doua banci au intrat sub reglemantarea Fed ca sa poata accesa mult mai usor bani, ceea ce denota ca au mari probleme si nu au mai gasit imprumuturi de la bancile comerciale. Astfel, pentru a putea primi direct bani de la Federal Reserve au fost transformate in banci obisnuite", a explicat Catinas.

Dupa transformarea in banci de tip holding, Goldman Sachs si Morgan Stanley se vor supune unor reglementari mai aspre si unei supravegheri mult mai atente din partea mai multor agentii guvenamentale, dupa ce, pana in prezent, erau supravegheate doar de agentia de reglementare a pietei de capital din Statele Unite (SEC). Cele doua banci de investitii vor semana mai mult cu bancile comerciale asumandu-si riscuri mai mici si rezerve mai mari de capital.

Actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova, cele mai cautate din piata

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 5,93 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 2,05%, la 1,49 lei.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au scumpit cu 2,21%, pana la 1,39 lei, in urma unor schimburi de 4,25 milioane lei, in vreme ce actiunile BRD SocGen (BRD) s-au scumpit cu 5,22%, la 14,10 lei, in urma unor shimburi de 4,23 milioane lei.

Tranzactiile cu actiuni SIF Transilvania (SIF3) au insumat 3,8 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 2,08%, la cotatia de 0,735 lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au atras un rulaj de 3,45 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 2,12%, la 154,10 lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au scumpit cu 1,60%, pana la 0,955 lei, pe o lichiditate de 2,95 milioane lei, in timp ce cotatia titlurilor Petrom (SNP) a urcat cu 0,81%, pana la 0,373 lei, in urma unor schimburi de 2,52 milioane lei.

Schimburile cu unitatile de fond ale STK Emergent (STK) au insumat 1,73 milioane lei, fiind cotate la 102 lei/titlu, dupa ce in oferta un titlu STK s-a vandut cu 281 lei.

"La STK este o situatie mai speciala in conditiile in care majoritatea celor care au subscris in oferta erau clienti ai STK Trading si atunci este mai greu de stabilit un pret normal", a mai spus brokerul WBS Romania.

Pretul actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1) a urcat cu 2,96%, la 1,39 lei, pe fondul unui rulaj de 1,39 milioane lei, iar titlurile Azomures (AZO) s-au scumpit cu 8,04%, la 0,497 lei, in urma unor tranzactii de 1,24 milioane lei.

Pe sectorul intrumentelor financiare derivate (futures) si pe cel al obligatiunilor nu au fost realizate tranzactii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri