Contrar a ceea ce cred multi economisti, deciziile luate de investitorii de pe piata financiara sunt departe de a fi rationale, apreciaza psihologii citati de AFP, scrie NewsIn.
Emotii primare, o mentalitate de turma si afluxuri incontrolabile de hormoni fac parte dintre fortele invizibile susceptibile sa umfle sau sa sparga o bula financiara.

"In teoria economica clasica, preturile pe ansamblul pietelor depind de deciziile rationale luate de oameni care au acces la toate informatiile disponibile", a declarat pentru AFP David Tuckett, de la unitatea de psihanaliza a University College de la Londra. Totusi, "acest mod de a vedea lucrurile este aproape in intregime fals", spune el, "pentru ca pietele sunt operate de fiinte umane".

Cand apare o afacere, investitorii se arata initial reticenti sa se lanseze pe teren necunoscut. Abia cand au impresia ca ceilalti se imbogatesc cumparand anumite actiuni, cumpara si ei. Castigul le creste fervoarea, alimentandu-le convingerea ca au gasit un filon bun care ii ajuta sa castige bani usor.

Acesta este momentul cand, din cauza entuziasmului, multi investitori nu percep primele semnale de alarma care anunta o schimbare de situatie. Pe de alta parte, cand este clar ca tendinta s-a schimbat, prima lor reactie este adesea de a crede ca nu este decat un fenomen trecator si ca actiunile lor vor reincepe rapid sa urce. Daca inca lucrurile continua sa mearga prost, negarea face loc temerii si apoi panicii.

John Coates, specialist de la Universitatea Cambridge si fost trader la banca de investitii Goldman Sachs si Deutsche Bank din New York, a demonstrat printr-un experiment ca fluctuatiile Bursei sunt amplificate de hormonii celor care se implica in activitatile sale. In timpul bulei internetului, el a fost mirat sa vada traderi "manifestand simptome de dementa": un sentiment de atotputernicie, o stare de extrema agitatie mentala si o nevoie redusa de somn.

Impreuna cu Joe Herbert, de la Centrul de reabilitare cerebrala de la Cambridge, Coates a prelevat de doua ori pe zi esantioane de saliva de la 17 traderi londonezi, pentru a masura concentratia a doi hormoni. Au constatat astfel ca nivelul de testosteron, hormon asociat cu agresivitatea la barbati, creste cand cursurile sunt in crestere. Cand cursurile scad, corpul genereaza mai mult cortisol, hormon care permite gestionarea stresului.

Daca testosteronul creste increderea in sine si deci inclinatia spre asumarea unor riscuri, cercetarile pe animale sugereaza de asemenea ca acest hormon poate altera capacitatea de judecata, daca este secretat in doze ridicate pe o perioada lunga de timp. La randul sau, cortisolul poate avea in prima faza un efect benefic euforizant, dar dupa o saptamana de expunere la doze ridicate, acest hormon poate, dimpotriva, sa erodeze increderea in sine si sa amplifice temerea de riscuri, a explicat Coates.

Concluzia sa este ca daca pe pietele financiare, deciziile ar fi luate de femei sau de barbati mai in varsta, ar fi luate mai calm si cu o perspectiva pe termen mai lung.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri