"Apreciem semnalul dat de CNVM si MEF insa trebuie analizata cu atentie forma finala a noilor reglementari. Daca suspendarea comisionului de 0,08% va avea aplicabilitate de la 1 octombrie anul curent, inca nu stim din ce moment vor fi aplicate masurile MEF cu privire la reducerea impozitului pentru castigurile din piata de capital pentru anul 2009. Consideram ca acestea ar trebui emise in cel mai scurt timp pentru a putea produce efectele anticipate de catre cele doua institutii", a declarat, Silviu Enache, presedintele KD Capital Management.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat, miercuri, ca va suspenda pana la sfarsitul acestui an cota aplicata tranzactiilor bursiere si va renunta pentru sase luni la banii cuveniti in cazul ofertelor publice initiale (IPO). In aceeasi zi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, anuntase ca impozitul pentru castigurile realizate in piata de capital se suspenda pentru intreg anul 2009, atat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei.

Analistii firmei de brokeraj sustin dublarea acestor reglementari cu masuri suplimentare care sa duca la o mai buna protectie a investitorilor. Acestia propun sa fie introduse noi prevederi in ceea ce priveste transparenta emitentilor si incurajarea finantarilor prin intermediul pietei de capital prin extinderea reducerii cotelor CNVM si pentru ofertele publice de vanzare de obligatiuni emise atat de autoritati ale administratiei publice centrale din Romania si din alte state, cat si de autoritati ale administratiei publice locale din Romania si organisme internationale.

Citeste si:

Ei apreciaza ca semnalul transmis de CNVM si MEF poate debloca piata de capital numai in conditiile in care indicatorii macroeconomici au o evolutie pozitiva, iar aplicarea corecta si rapida a noilor masuri ar putea duce la reintrarea pe piata a investitorilor straini.

"Piata din Romania are nevoie de capitaluri straine in conditiile in care interesul investitorilor locali ramane la un nivel scazut. Aceste capitaluri vor intra pe piata romaneasca numai daca situatia macroeconomica este prielnica. Inainte de a lua decizia de investitie, managerii fondurilor straine analizeaza comparativ oportunitatile de pe pietele tarilor din regiune si, desigur, avantajele fiscale oferite de fiecare piata", a mai spus Silviu Enache.