“In opinia noastra, argumentul fundamental pentru cresterea pietelor emergente ramane valabil si, chiar daca atitudinea nu confirma niciun fel de detasare, inca identificam cateva argumente solide pentru regiunea ECE”, a declarat Henning Esskuchen (foto), director de cercetare pentru pietele de capital din Europa Centrala si de Est, in cadrul Erste Group.

Acesta afirma ca daca vede cateva avantaje pentru bursele din aceasta regiune pe baza faptului ca acestea sunt practic piete convergente si beneficiaza de un profil de risc mai scazut decat pietele pur emergente.

Analistii Erste Group spun ca o scadere cu un procent a cresterii in zona euro ar duce la o crestere de o jumatate de procent in zona ECE in general. Cu toate acestea, exista diferente semnificative intre tarile ECE, luate individual.

Impactul din Polonia si Romania va fi foarte redus datorita cererii interne solide din aceste tari. Specialistii Erste sustin ca daca zona euro prezinta o dezvoltare uniforma, s-ar ajunge la o crestere a produsului intern brut (PIB) al Poloniei de circa 4-4,5%, in timp ce Romania ar atinge un nivel de 5-6%. Economiile deschise precum cele din Ungaria si Republica Ceha s-ar confrunta cu siguranta cu o situatie mai grava.

Totusi, analistii considera ca evolutia din tarile dezvoltate ale Europei este modelata in mare de sentimente si presupun ca scaderea preturilor la marfuri si presiunea corespunzatoare unei inflatii reduse – eventual chiar insotita de o scadere a ratei dobanzii – ar putea imbunatati puterea de cumparare si disponibilitatea de a cheltui inca din cel de-al doilea trimestru al anului 2009.

Unul dintre principalii factori ingrijoratori privind implicatiile asupra economiei reale este disponibilitatea finantarii si povara rezultatelor financiare asupra rezultatelor corporative.

Citeste si:

„Per ansamblu, constatam o divergenta redusa a sectoarelor din ECE in comparatie cu sectoarele similare din zona occidentala pe baza indicilor de sector EuroStoxx. In unele cazuri, multiplul este chiar considerabil mai scazut (produse farmaceutice, retail, tehnologie, telecomunicatii, utilitati). Criteriul de indatorare indica si faptul ca sectoarele de constructii si materiale, resurse de baza si turism (oricum, ciclice) nu ar fi idei prea bune”, subliniaza Henning Esskuchen.

In ceea ce priveste institutiile financiare din ECE, specialistii Erste reitereaza ideea ca acestea prezinta o expunere foarte scazuta, sau chiar zero expunere la activele toxice, iar nevoia de amortizari s-a limitat la anumite companii austriece, la o scara inca reduse.

Bazele se mentin solide, asa cum o ocnfirma si cifrele trimestriale, iar marjele solide ar putea fi sustinute sau inlocuite de un oarecare efect de volum, o data cu scaderea ratelor dobanzii.

“Dezvoltarea la nivel corporativ va continua in regiune si bancile de retail ar trebui sa fie in special bine consolidate (mai ales pe baza trecerii actuale la forme conservatoare de economisire) pentru a finanta aceasta situatie”, conchide Esskuchen.

Mai multe detalii cititi in editia de maine a Wall-Street.