Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat o evolutie mixta in cadrul sedintei de ieri, desi deschisese in crestere cu circa 2%, vestile legate de falimentul a doua institutii financiare importante din Europa a impins piata la o scadere de 3%.
Lichiditatea pietei reglementate a scazut cu 27%, la 15,25 milioane lei (4,12 milioane euro), dupa ce in sedinta anterioara rulajul insumase 21 milioane lei (5,7 milioane euro). Segmentul Rasdaq a atras doar 1,6 milioane de lei.

“Sedinta de ieri a fost una linistita. Intr-un fel investitorii ar trebui sa se gandeasca ca vor urma scaderi mai reduse ca valoare, apetitul cumparatorilor fiind mai mare deoarece actiunile se afla la preturi atractive”, a declarat, pentru Wall Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,98%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,08%. In schimb, indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a suferit cea mai redusa scadere, de doar 0,36%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,59%, iar BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, s-a depreciat cu 1,72%.

Titlurile financiare, preferatele investitorilor

Actiunile BRD au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 3,62 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 4,80%, la 11,90 lei.

Titlurile SIF5-Oltenia s-au mentinut la cotatia de 1,39 lei, in urma unor schimburi de 1,83 milioane lei ca si actiunile SIF1- Banat Crisana, care au inchis in stagnare la pretul de 1,3 lei/unitate.

Tranzactiile cu actiuni SIF2-Moldova au insumat 1,25 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 0,76%, la cotatia de 1,31 lei, in timp ce actiunile SIF4 - Muntenia au atras un rulaj de 1,16 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 1,12%, la 0,88 lei.

Actiunile Erste Bank (EBS) s-au depreciat cu 3,5%, pana la 138 lei, pe o lichiditate de 1,02 milioane lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au atras tranzactii de 904.500 lei si pretul lor a stagnat la 0,70 lei.
Cel mai mare volum a fost atras de titlurile Broker Cluj, de 3,78 milioane de actiuni, in timp ce pretul lor a crescut cu 3,98%, cotatia finala fiind de 0,34 lei.

BVB va continua sa evolueze in ton cu bursele internationale


Brokerul de la IFB Finwest considera ca evolutia in aceasta saptamana a Bursei de la Bucuresti va fi asemanatoare cu cea a pietelor de capital externe. “Elementele fundamentale sunt prea putin importante in fata cumparatorilor, singurii care vor misca bursa vor fi speculatorii care tranzactioneaza in ton cu evolutile internationale”, spune Chisu.

Bursele europene scadeau puternic la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, pe fondul nationalizarii grupului financiar belgian Fortis si a bancii britanice Bradford & Bingley (B&B), care au dus la ieftinirea titlurilor bancare.

Astfel, indicele principal al pietei de la Frankfurt, DAX, pierdea 2,79%, pana la 5.894,09 puncte, iar indicele Bursei de la Paris, CAC40, cobora cel mai mult, cu 3,09%, la 4.034,76 puncte. Indicele bursei londoneze, FTSE, scadea cu 2,85%, la 4.943,52 puncte, informeaza NewsIn.

Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, considera ca bursele americane vor determina evolutia urmatoare a bursei romanesti.

Planului lui Paulson va “inverzi” bursele doar pe termen scurt

Mihai Chisu este de parere ca planul de revigorare a institutiilor financiare va avea efecte pozitive pe pietele de capital doar pe termen scurt, deoarece un astfel de plan nu poate rezolva lipsa de incredere si lichiditate.

“Va trebui sa vedem in ce forma va fi aprobat planul, deoarece sunt doua tabere cu opinii diferite legate de efectele pe care acest plan le va produce”, afirma Ciubotaru.

Planul de 700 miliarde de dolari pentru stabilizarea pietelor financiare va ajuta Wall-Street-ul pe termen scurt, deoarece economia Americana va continua sa se confrunte cu probleme, a spus Kathy Lien, directorul departamentului de studii valutare, din cadrul GFT Forex.

Presedintele american George W. Bush a spus ca planul ce a fost finalizat de Congres este menit sa protejeze economia americana de un colaps total.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri