Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a inregistrat o crestere de 1,63%, , in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,19%. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF), a caror evolutie este urmarita de indicele BET-FI, a obtinut cel mai mare avans de 3,47%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 2,03%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,25%.

Lichiditatea atrasa de piata reglementata a Bursei de la Bucuresti a fost una mai scazuta, de 23,1 milioane lei (6,2 mil. euro) decat cea din sedinta precedenta. Pe segmentul Rasdaq investitorii au tranzactionat actiuni de doar 1,2 milioane lei.

“Aprecierile indicilor BVB au fost mai reduse pe finalul sedintei decat cele din SUA, deoarece s-a simtit usoara presiune pe vanzare, cel mai probabil o parte din investitori optand pentru a-si marca profiturile inainte de a se anunta decizia Congresului american cu privire la aprobarea planului de salvare a sectorul financiar din SUA”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Aldea, responsabil Departament Front Office la Intercapital Invest.

Acesta mai explica ca aceeasi dinamica a fost inregistrata si pe pietele europene, acolo unde indicii au intrat pe o panta descendenta incepand cu a doua parte a zilei.

BCC, surpriza sedintei

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au avut o evolutie spectaculoasa, cu o apreciere de 14,67%, la cotatia de 0,2580 lei, dar pe o lichiditate redusa, de numai 130.723 lei. La polul opus s-au aflat titlurile Mechel Targoviste (COS) al caror pret s-a redus cu 14,29%.

Actiunile SIF5 - Oltenia au atras cea mai mare lichiditate, de 4,58 milioane lei (1,22 mil. euro), iar pretul lor a crescut cu 5,43%, la 1,36 lei, in timp ce titlurile Erste Bank (EBS) s-au depreciat 0,83%, la cotatia de 131,40 lei, in urma unor schimburi de 3,69 milioane lei (1 mil. euro).

Citeste si:

Actiunile SIF2 - Moldova au crescut cu 1,63%, la pretul de 1,25 lei, pe o lichiditate de 2,68 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni BRD SocGen (BRD) au insumat 2,33 milioane lei, iar titlurile scazand cu 0,88%, la cotatia de 11,20 lei.

Pretul titlurilor SIF3 - Transilvania a crescut cu 4,55%, ajungand la 0,69 lei, pe fondul unor schimburi de 1,78 milioane lei, iar actiunile SIF4 - Muntenia au atras o lichiditate de 1,53 milioane lei si s-au apreciat cu 2,96%, pana la 0,87 lei.

Schimburile cu actiuni SIF1 - Banat-Crisana au totalizat 1,36 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 2,42%, pana la 1,27 lei, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au castigat 4,10%, ajungand la 0,33 lei, pe o lichiditate de 1,07 milioane lei.

Aprobarea planului de salvare a bancilor americane va readuce optimismul la BVB

Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction, este de parere ca daca Planul lui Paulson va fi aprobat se va putea observa mai mult optimism in piata, dar ramane de vazut pentru cat timp.

“Chiar daca planul va fi aprobat efecte pozitive vor fi pe termen mediu, cateva luni, dar nu se poate spune ca am scapat de criza. Luna octombrie este luna raportarilor financiare la noua luni, iar in SUA rezultatele institutiilor financiare nu vor fi bune, acest lucru urmand sa se reflecte in piata de capital”, continua analistul Prime Transaction.

Parerea este impartasita si de specialistul Intercapital care considera ca aprobarea planului va duce la aprecieri consistente atat in SUA si prin corelare si la Bursa de la Bucuresti. “Totusi, trebuie sa tinem cont si de faptul ca aprecierile de marti pe indicii americani si europeni si de ieri pe indicii autohtoni au luat in calcul si o decizie pozitiva a Congresului american”, conchide Aldea.