Actiunile europene au suferit, luni, cea mai grava pierdere atinsa vreodata intr-o singura sedinta de tranzactionare, depreciindu-se pana la niveluri minime ale ultimilor patru ani, dupa ce investitorii au vandut masiv titluri, iar Wall Street a scazut.
Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a coborat cu 7,8% si a inchis sedinta la 1.004,90 puncte, scadere mai mare decat cea survenita dupa atacurile din 11 septembrie 2001 de la cladirile World Trade Center din New York, cand indicele coborase cu 6,3%, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Indicele a cazut, pentru scurt timp, sub pragul de 1.000 de puncte, pentru prima data de la finalul lui 2004 incoace, iar indicele Dow Jones al pietei americane de capital de la New York a scazut sub pragul de 10.000 de puncte.
"Este o cadere libera, perspectivele sunt foarte intunecate si nu putem spune ca ne-am fi apropiat vreun pic de sfarsitul caderii", spune un analist tehnic de la Mizuho Securities, Nicole Elliott.

"Momentan, nu exista niciun fel de motivatie ca sa cumperi ceva. Diferenta dintre cerere si oferta este imensa", adauga Elliott.

Deprecierea actiunilor bancare a contribuit cel mai mult la coborarea indicelui, in conditiile in care titlurile bancii Royal Bank of Scotland, al carei calificativ a fost scazut de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, s-au ieftinit cu 20%, cele ale Barclays, cu 14,7%, iar actiunile bancii elvetiene UBS s-au depreciat cu 12,8%.

Titlurile companiilor energetice, printre care BP, Total si Royal Dutch Shell, au pierdut intre 7,7% si 8,9%, iar pretul petrolului a coborat sub pragul de 90 dolari/baril, pana la un nivel minim al ultimelor opt luni.

"Oamenii au tras concluzia ca pietele nu au capacitatea de a se redresa singure, controlul situatiei fiind la politicieni", spune un strateg de la Rensburg Sheppard Investment Management. "Cumparatorii au plecat, dar vanzatorii sunt in continuare aici", atrage atentia strategul citat.

Majoritatea guvernelor europene au oferit garantii pentru depozitele bancare, in contextul in care autoritatile de reglementare de la Washington pana la Seul incearca sa controleze cea mai grava criza financiara din ultimii 80 de ani.

Doar 14 dintre actiunile celor 312 companii ce intra in alcatuirea indicelui FTSEurofirst s-au apreciat.

Cat priveste evolutia marilor piete europene de capital, bursa pariziana a avut cea mai accentuata scadere atinsa vreodata de la crearea indicelui sau principal, CAC 40, cu 9,04%.

Bursa londoneza a coborat cu 7,85%, cea de la Frankfurt, cu 7,07%, iar piata de capital de la Zurich a scazut cu 6,12%.

Si alte piete europene de capital au inregistrat scaderi semnificative. Astfel, bursa din Copenhaga a coborat cu 11,06%, cea de la Dublin, cu 9,91%, iar cea de la Lisabona cu 9,86%, in timp ce piata de capital de la Amsterdam a scazut cu 9,14%, cea de la Milano, cu 8,24%, bursa vieneza a cazut cu 8,22%, Stockholm, cu 7,24%, iar Madrid, cu 6,06%.

Indicele principal RTS al Bursei de Valori de la Moscova a cazut, de asemenea, cu 19%, cea mai accentuata coborare dintr-o singura sedinta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri