Decizia BVB de miercuri de a suspenda sedinta de tranzactionare pentru a oferi o perioada de liniste pentru investitori nu a reusit sa-si atinga scopul, indicii bursei inregistrand o volatilitate extrem de mare pe sectorul de investitii.
“Divergenta intre fundamentalul societatilor si preturile ridicole la care s-a ajuns plus sentimentele de panica duc la reactii irationale pe pietele financiare si astfel asistam la sedinte cu volatilitate extrem de ridicata”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Necula, director adjunct operatiuni la Prime Transaction.

Lichiditatea atrasa a fost una mai ridicata decat cea din ultima perioada, tranzactiile de pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti insumand 39,93 milioane de lei (10,44 mil. euro). Pe segmentul Rasdaq plasamentele investitorilor s-au ridicat la 2,93 milioane lei (0,77 mil. euro).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,72%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,82%.

Cele mai lichide 25 de titluri, a caror evolutie este urmarita de indicele BET-XT, au pierdut 3,01%, iar BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, s-a depreciat cu 3,84%.

Societatile de investitii financiare (SIF-uri) au avut o evolutie mixta si extrem de volatila. In jurul orei 13.30 au fost plasate mai multe ordine de vanzare pe aceste actiuni care au impins indicele BET-FI mai jos cu 11%. Spre finalul sedintei, indicele si-a temperat scaderea si a inchis la o cotatie de -7,43%.

Decorelarea de pietele europene

Bursele europene cresteau puternic la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti. Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, crestea cu 1,62% pana la 4.437,56 de puncte, cel al pietei germane, DAX, castiga 1,67%, la 5.097,56 puncte, in vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, urca spectaculos, cu 2,44%, pana la nivelul de 3.582,24 puncte.

“Astazi (n.r. - ieri), s-a continuat cumva panica investitorilor, iar cei care nu au prins piata miercuri au continuat. Totusi, am vazut o decorelare fata de pietele externe care au avut o evolutie calma lipsita de evenimente majore. Doar pe piata noastra, datorita lipsei de profunzime si lichiditate, s-a putut continua panica de ieri in special pe sectorul SIF”, considera Necula.

Specialistul Prime Transaction ne-a explicat ca deprecierile masive inregistrate de societatile de investitii financiare s-au datorat ordinelor mari de vanzare si lipsei celor de cumparare. Necula este de parere ca au existat investitori care au dorit lichidarea pozitiilor in orice context, fara sa tina cont de evolutia pietei.

Scaderea a coincis cu deprecierile intraday de pe principalii indici europeni, afirma Florin Irimin, broker la Intercapital Invest. “In momentul in care SIF-urile raman doar cu cateva zeci de mii de actiuni la cumparare pe cateva paliere este de inteles ca panica se instaureaza si toti cei care astepta sa prinda preturi mai sus se razgandesc si incearca sa vanda cat mai repede”, continua brokerul.

Desi in momentul in care indicele BET-FI scadea cu circa 11% presedintele Bursei de Valori, Stere Farmache, a oferit declaratii de piata pentru a linisti piata, nu acesta a fost motivul pentru care SIF-urile si-au mai temperat din pierderi.

Cel mai probabil, revenirea s-a produs, in special, pe fundalul evolutiilor de pe pietele externe care s-au apreciat din nou pana spre maximele de la inceputul zilei, explica Irimin.

Evolutia viitoare - incerta si volatila

Nu putem anticipa in acest moment, considera Necula, directia in care va evolua piata, dar perspectiva financiara se mentine in continuare negativa, ceea ce duce la incertitudine si volatilitate.

“Cel mai probabil volatilitatea se va pastra ridicata multe sedinte de acum incolo. Nu cred ca ne vom desprinde de contextul international, corelarea va ramane in continuare foarte ridicata, iar investitorii vor reactiona rapid la orice stire sau zvon care apare”, continua brokerul Intercapital Invest.

Exista posibilitatea ca, pe termen scurt, pietele sa-si revina deoarece scaderile au fost mult prea brutale, dar Irimin nu crede ca aceasta miscare poate dura o perioada mai lunga, iar la urmatorul semnal negativ nu se poate spera decat la o miscare descendenta mai lenta.

BRD si EBS, pe cresteri

Titlurile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 1,84%, pana la cotatia de 8,30 lei, in urma unor schimburi de 4,84 milioane lei (1,22 mil. euro), in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 1,85%, ajungand la pretul de 110 lei, pe o lichiditate de 1,81 milioane lei.

Actiunile SIF2 - Moldova au atras cea mai mare lichiditate, de 5,16 milioane lei (1,31 mil. euro), iar pretul lor a scazut cu 9,09%, la 0,80 lei. Schimburile cu tilturile SIF4 - Muntenia au totalizat 2,01 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 6,06%, pana la 0,62 lei.

Actiunile SIF5 – Oltenia au coborat cu 7,84%, la pretul de 0,94 lei, pe o lichiditate de 4,47 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF3 - Transilvania au insumat 3,67 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 4,82%, pana la 0,474 lei.

Pretul titlurilor SIF1 – Banat Crisana a coborat cu 9,68%, ajungand la 0,84 lei, pe fondul unor schimburi de 3,39 milioane lei, iar actiunile Petrom (SNP) au atras o lichiditate de 3,33 milioane lei si s-au apreciat cu 0,79%, pana la 0,254 lei. Petrom a atras cel mai mare volum din piata, de circa 13 milioane de actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri