Bursele s-au prabusit astazi in Asia si Europa, din cauza panicii aparute dupa pierderile inregistrate pe Wall Street, aceasta noua prabusire exercitand presiuni asupra "paznicilor finantelor" din cele mai dezvoltate sapte tari ale lumii (G7), care se vor intalni in cursul zilei de azi la Washington, arata AFP, citat de NewsIn.
Bursele din Londra, Paris si Frankfurt au scazut fiecare cu mai mult de 10% in primele minute de tranzactionare.

Bursa din Tokyo coborase cu 9,62%, dupa inchiderea Wall Street, unde indicele Dow Jones a scazut cu 7,33% in sedinta de ieri, marcand cea de-a saptea scadere consecutiva si atingand cel mai mic nivel din ultimii cinci ani.

"Este panica totala, nu exista alt cuvant care sa descrie situatia", a declarat un analist din cadrul Meeschaert, Gregori Volokhine. "E dincolo de stadiul de panica", a spus la randul sau Oh Hyun-Seok, analist in cardul Samsung Securities.

Bursa din Tokyo inregistrase, deja, miercuri o coborare de 9,38%, cea mai mare pierdere de o zi din octombrie 1987. Alte piete asiatice au inregistrat, de asemenea, o evolutie negativa. La mijlocul sedintei, Hong Kong a coborat cu 7%, Bangkok cu 8,02%, Singapore cu 6,71% si Shanghai cu 3,81%.

Criza a facut o prima victima in Japonia: asiguratorul Yamato Life Insurance a intrat in incapacitate de plata.

Banca centrala a Japoniei a pus vineri la dispozitia bancilor 4.500 miliarde yeni (34 miliarde euro), cea mai mare injectie de lichiditate de la inceputul crizei financiare.

Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat joi in piata 100 miliarde dolari, dublu fata de suma obisnuita.

"Dupa caderea General Motors, ingrijorarile legate de economia mondiala s-au accentuat si nu este niciun semn de ameliorare a conditiilor de creditare", a explicat Oh Hyun-Seok, din cadrul Samsung Securities.

La New York, grupurile americane de automobile au fost deosebit de grav afectate, titlurile General Motors s-au depreciat cu 31,11% si titlurile Ford cu 21,81%, cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani.

O alta victima a crizei financiare a fost petrolul. Pretul barilului de petrol Brent, cu livrare in luna noiembrie, a scazut pe bursele electronice din Asia sub nivelul de 80 dolari/baril, afectat de criza si de incertitudinile legate de cererea de combustibil.

"Bursele regionale au fost cuprinse de o tendinta de prabusire si petrolul s-a ieftinit masiv", a explicat un analist din cadrul Purvin and Gertz, Victor Shum.

Inainte de deschiderea burselor europene, oficialii celor doua burse din Moscova, RTS si Micex, ce inregistrasera coborari semnificative in zilele anterioare, au anuntat ca acestea nu se vor deschide vineri, sub ordinul autoritatii de reglementare a pietei.

Aceasta noua prabusire a pietelor exercita presiuni asupra reuniunii ministrilor finantelor si a guvernatorilor bancilor centrale din cadrul grupului G7, ce reuneste cele mai dezvoltate tari ale lumii.


Ministrii economiei si finantelor si guvernatorii bancilor centrale din G7 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite) se vor intalni, ca si in alte ocazii, in sala de ceremonii a Trezoreriei americane, incepand cu ora locala 14.00 (21.00, ora Romaniei).


Scopul acestei reuniuni este "o discutie despre demersurile intreprinse de fiecare pentru a face fata acestei crize si despre mijloacele de consolidare a eforturilor colective", a declarat miercuri gazda acestei adunari, secretarul Trezoreriei, Henry Paulson.

Potrivit presei japoneze, oficialii de la Tokyo vor propune in cadrul G7 crearea unui fond de urgenta de circa 200 miliarde dolari (146 miliarde euro) pentru a ajuta micile tari afectate de criza financiara mondiala.

Japonia, ce prezideaza in acest an reuniunea grupului G8 (G7 plus Rusia), este gata sa convoace un summit extraordinar, in cazul in care nu se va gasi o solutie in cadrul intrunirii G7, a anuntat primul ministru japonez, Taro Aso.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri