Bursa de Valori din Praga a reinceput tranzactionarea titlurilor bancii austriece Erste, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), dupa o perioada de cateva ore de suspendare de la tranzactionare din cauza suspendarii tranzactiilor la bursa din Viena.
Bursa din Cehia a intrerupt vineri tranzactionarea titlurilor Erste, precum si pe cele ale asiguratorului austriac Vienna Insurance Group (VIG) - listate atat la Viena, cat si la Praga - din cauza suspendarii, pana la ora 13, ora Romaniei, a tranzactiilor la Bursa din Viena, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Insa tranzactionarea titlurilor VIG a ramas suspendata la Praga, deti cea a actiunilor Erste a reinceput, a spus un purtator de cuvant al bursei pragheze, Jiri Kovarik.

Pe Bursa din Viena, actiunile VIG erau pe pozitia a treia in clasamentul celor mai mari deprecieri, cu o ieftinire de 18,17% in jurul orei 16:25,ora Romaniei.

Titlurile Erste Bank - listate pe trei burse: Viena, Praga si Bucuresti - erau in depreciere de 14,21%, la 21,32 euro, dupa ce se ieftinisera la un moment dat in timpul sedintei cu circa 17%.

Vineri dimineata, Erste a anuntat ca are expuneri de 300 milioane euro fata de Islanda, impartite intre cele mai mari banci ale tarii, analistii avand diferite estimari in legatura cu nivelul deprecierilor de active pe care banca austriaca le va suferi din cauza expunerii islandeze, dar cele mai optimiste calcule dau un nivel de 50% din valoarea expunerii, potrivit Reuters.

"Evident, nu este bine pentru increderea investitorilor", a declarat Marion Swoboda-Brachvogel , de la casa de brokeraj CA Cheuvreux.

"Au dat un avertisment de profit in urma cu doar cateva zile, iar acum apare aceasta. Incepi sa te miri, oare ce mai urmeaza?", a adaugat analistul.

Swoboda-Brachvogel se asteapta ca Erste sa sufere o depreciere de cel putin 50% din expunerea fata de Islanda, posibil mai mult, ceea ce ar reduce profitul bancii cu cel putin 6%.

Analistul Jiri Stanik de la Wood & Co, care a relevat expunerea Erste intr-o nota adresata clientilor vineri dimineata, crede posibila deprecierea intregii expuneri fata de Islanda a Erste, ceea ce i-ar reduce profitul net cu 20%.

Joi, guvernul islandez a preluat conducerea celei mai mari banci locale, Kaupthing Bank, din cauza datoriilor mari ale acesteia, dupa achizitionarea anterioara a bancilor Glitnir si Landsbanki.

Bancile respective au datorii de aproximativ 61 miliarde dolari, suma de 12 ori mai mare decat economia Islandei, iar Guvernul are in vedere contractarea unui imprumut din partea Rusiei si ar putea cere ajutorul Fondului Monetar International, pentru garantarea depozitelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri