Asteptarile privind evolutia pe o luna au fost mai pesimiste in septembrie. “Pentru prima oara, numarul celor care astapta scaderi pe termen de o luna depaseste 60% ( 65% din investitori vad piata in scadere pe BET, 62% pe BET FI, 58% pe indicele Rasdaq)”.

De asemenea, procentul expertilor cu asteptari de piata in scadere pentru aceasta luna se apropie de valoarea de 60% (59% BET, 56% BET-FI, 60% RAQ-c).

“Doar 9,1% din experti asteapta cresterea indicelul RAQ-C in aceasta luna, valoare minima a optimismului inregistrata pentru un indice de cand facem aceste masuratori”, informeaza comunicatul.

Pe un termen de 6 luni, asteptarile investitorilor si ale expertilor sunt negative

“Daca la sfarsitul primului trimestru, pe termenul 6 luni, ursii erau coplesiti numeric de tauri ( diferenta dintre acestia ajungea pana la 75% ), la finalul lunii septembrie procentul celor cu asteptari de crestere este cu cu maximum 13% mai mare ca cel al pesimistilor”, scriu specialistii Prognosis.ro.

Pentru prima data, asteptarile pe termen de 6 luni sunt negative pentru unul din indicii masurati (RAQ-C, pe experti).

Raportul arata ca asistam la un transfer al pesimismului privind trendul pietei spot, de la termen scurt (1 luna) - catre termen mediu (6 luni).

Citeste si:

“Acest lucru este evidentiat si de faptul ca doar o treime din respondenti (35,6% din Investitori si 31,2% din experti) vad oprirea actualului trend in intr-un orizont de timp mai scurt de 3 luni. 80% dintre investitori si 76,7% dintre experti considerau la sfarsitul lunii ca piata isi poate continua deprecierea pana la limita a maximum 30%”, noteaza raportul Prognosis.ro.

Nesiguranta investitorilor este evidentiata si de Indicele care masoara increderea in realizarea obiectivelor investitionale la Bursa de Valori in urmatoarele 6 luni. “Acesta inregistreaza o noua scadere, pana la valoarea de -46,2. Astfel - 53% dintre investitorii chestionati se declara pesimisti si foarte pesimisti privind realizarea obiectivelor de investitii in urmatoarele 6 luni”.

<artfile>50487_1.pdf#50487_2.pdf#50487_3.pdf</artfile>

Sectorul financiar este preferat pentru urmatoarele 6 luni

Desi aflat la originea actualei crize, sectorul financiar este in continuare preferat de cei mai multi investitori (20%) si experti (34%) care mizeaza pe o revenire a acestuia pe termen mediu.

In plus, “utilitatile" castiga treptat increderea expertilor (26% in aceasta luna) si a investitorilor (13%), ca sector profitabil pe termen mediu.

Specialistii Prognosis.ro au mentionat ca pentru acest sondaj, au fost luate in calcul doar chestionare culese pana la data de 30 septembrie 2008. “Turbulentele care au caracterizat piata in saptamana 6-10 Oct se vor reflecta probabil in Sentimentul pietei care va fi cules la finele acestei luni”, se arata in raport.