Capitalizarea grupului energetic se plase la aproximativ 98,2 miliarde dolari in dupa-amiaza zilei de joi, iar la finalul sedintei titlurile Gazprom suferisera o depreciere cu 11,32%, pana la 4,15 dolari, la Bursa de Valori de la Moscova, cu indicele principal RTS, denominat in dolari.

In 19 mai 2008, cand actiunile Gazprom au afisat cel mai ridicat pret, capitalizarea Gazprom ajunsese la 365,76 miliarde de dolari, potrivit unui purtator de cuvant al RTS, citat de AFP.

Gazprom, care nu de mult, avea a treia capitalizare de piata mondiala, dupa Petrochina si ExxonMobil, anunta anul trecut ca tinteste o capitalizare "realista" de 3.000 miliarde dolari in decurs de cinci ani, potrivit declaratiilor vicepresedintelui Aleksandr Medvedev.

Cele doua burse de la Moscova, RTS si Bursa Valutara Interbancara de la Moscova, cu indicele Micex, au incheiat sedinta de joi in scadere accentuata, a doua zi consecutiv, coborand cu aproape 10%, in contextul pesimismului investitorilor dupa deruta din noaptea precedenta de pe pietele americane de capital.

Citeste si:

Indicele RTS a pierdut 9,52%, pana la 713,90 puncte, iar Micex, 9,11%, pana la 626,85 puncte, potrivit NewsIn.

Tranzactionarea de pe cele doua piete a fost din nou suspendata, cate o ora, din cauza scaderilor prea accentuate.

"Unii dintre jucatorii din piata se indoiau ca azi (n.r. joi) se vor face tranzactii. Recent, autoritatile de supraveghere au hotarat ca piata sa nu se deschida dupa o scadere cu 7,5% pe Wall Street", observa analistul Aleksei Trunaiev, de la grupul financiar Aton.

Pietele rusesti sufera si din cauza ieftinirii petrolului, deja la un nivel critic pentru economia Rusiei.
"Problemele economiei Rusiei vor incepe daca pretul petrolului va scadea la 60-70 dolari/baril. Bugetul Rusiei ia in calcul un curs de 70 dolari/baril pentru 2009", atrage atentia analistul Aleksandr Petrov de la compania de cercetari Univer.